22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderul catalan Carles Puigdemont pledează pentru dialog cu Madridul, la ieșirea din închisoare

Liderul catalan Carles Puigdemont pledează pentru dialog cu Madridul, la ieșirea din închisoare

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a fost eliberat astăzi dintr-o închisoare din Germania, el pledând pentru relansarea dialogului cu Guvernul de la Madrid, scrie Mediafax.

Carles Puigdemont, fost premier al Cataloniei, a achitat vineri cauţiunea de 75.000 de euro şi a părăsit închisoarea din orăşelul german Neumünster. Puigdemont este sub control judiciar şi nu are dreptul să părăsească Germania înainte de hotărârea justiţiei germane privind cererea de extrădare în Spania.

Liderul separatist catalan a denunţat „reacţiile represive” ale Guvernului de la Madrid, subliniind că „este o ruşine ca în Europa să existe deţinuţi politici”. „A venit vremea pentru dialog în scopul găsirii unei soluţii politice”, a afirmat Puigdemont, citat de publicaţia El Periodico.

O instanţă judiciară din Germania a decis, joi seară, eliberarea pe cauţiune a liderului separatist catalan Carles Puigdemont, acuzat de Spania de rebeliune, fraudă şi înaltă trădare. Înalta Curte judiciară din landul Schleswig-Holstein a stabilit că nu poate decide deocamdată extrădarea lui Carles Puidgemont.

Judecătorii au dispus eliberarea liderului separatist catalan după achitarea unei cauţiuni de 75.000 de euro şi plasarea acestuia sub control judiciar. Instanţa a stabilit că acuzaţiile de rebeliune şi înaltă trădare nu se susţin, astfel că Puigdemont ar putea fi extrădat doar pe baza acuzaţiei de fraudă, dar decizia de extrădare nu a fost încă pronunţată. Carles Puigdemont a fost arestat preventiv în martie, la intrarea în Germania, în baza unui mandat emis de Spania. Acuzaţiile formulate de autorităţile spaniole la adresa lui Carles Puigdemont se referă la referendumul care a avut ca rezultat o decizie în favoarea independenţei Cataloniei. Parlamentul catalan a aprobat independenţa regiunii faţă de Spania în 2017, dar a anulat decizia după foarte scurt timp, pledând pentru o soluţie negociată cu Madridul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS