11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalendarul cu sfinți, astăzi 17 martie 2018

Calendarul cu sfinți, astăzi 17 martie 2018

Astăzi, biserica ortodoxă îl sărbătorește pe sfântul Alexie. Acesta a fost singurul copil al dregatorului Eufimian. Cu cât înainta în viață, cu atât creștea în sufletul lui și dorința nemurii și a vieții veșnice. Toate bunatățile pamântești i se păreau lucruri de nimic.

Eufimian l-a cununat pe Alexie cu o fecioară incuviințată, dar împotriva voinței tânărului. De aceea, chiar din seara nuntții, Alexie a părăsit în taină nu doar legătura pe care nu a dorit-o, ci și casa părinților săi. A fugit la biserica din Edesa, unde a stat 18 ani, îmbracat sărăcăcios și hrănindu-se din mila celor care veneau la biserică. Când s-a facut cunoscut celorlalți că este un om al lui Dumnezeu, el s-a înspăimântat de lauda oamenilor ca de o primejdie de moarte, și în taină a plecat spre Tarsul Ciliciei. Însă, corabia cu care caălătorea a naufragiat, a fost luata de vânturi și purtata pe ape până la Roma, locul nasșterii sale. Sfântul Alexie a văzut în această întâmplare mâna lui Dumnezeu, și astfel a hotărât să meargă la casa tatălui său și acolo, sub chip de străin, să-și petreacă în continuare cu pocăință cealaltă vreme a vieții sale. Ajuns în casa părinților, nemaifiind cunoscut de nimeni, a fost luat în derâdere și batjocorit de servitori.

Când i s-a apropiat sfârșitul, el a alcătuit o scrisoare, a strâns-o în maână, și întinzandu-se, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu în ziua de 17 martie.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS