6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTimmermans: Poliţia magistraturii trebuie făcută de magistraţi, nu de către ministrul justiţiei sau de către vreun politician

Timmermans: Poliţia magistraturii trebuie făcută de magistraţi, nu de către ministrul justiţiei sau de către vreun politician

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, consideră că „poliţia magistraturii” în România trebuie făcută de către magistraţi, informează Agerpres.

Timmermans, aflat joi în vizită în România, a fost întrebat într-o conferinţă de presă despre raportul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prin care a cerut revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Aşa cum am spus deja şi interlocutorilor mei din Parlament, premierului şi ministrului Justiţiei, eu cred cu fermitate că această poliţie a magistraturii ar trebui să fie făcută de magistraţi. Dacă este o problemă cu magistraţii, atunci ar trebui ca cineva din magistratură să cerceteze acea problemă. Toţi oamenii sunt păcătoşi, mai şi greşim. Dacă cei din magistratură fac o treabă proastă, atunci ea ar trebui să fie verificată, dar nu ar trebui să fie cei din Guvern sau din exterior care îi verifică, ci alţi oameni din sistem pentru a asigura separaţia puterilor în stat, dar şi sistemul judiciar are o responsabilitate. Există dubii despre modul în care se face această verificare, această poliţie în sânul sistemului. Atunci, trebuie luate măsuri”, a afirmat Timmermans în conferinţa de presă.

El a precizat că a văzut raportul întocmit de ministrul Justiţiei în cazul Kovesi.

„Am fost informat şi am văzut raportul, dar eu nu sunt un judecător al acestei chestiuni. Nu vreau să fiu eu cel care spune că ceva este greşit, dar în principiu, dacă există acuzaţii împotriva unui magistrat, atunci ar trebui să existe o structură din interiorul sistemului judiciar care să cerceteze acea problemă. Eu nu cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să facă acest lucru sau vreun alt politician, pentru că, până la urmă, puterile în stat trebuie separate aşa cum este peste tot. (…) Noi suntem aici ca să facem nişte ameliorări şi noi asta vom recomanda”, a arătat oficialul european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS