6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Sănătăţii: Pentru prima dată, vom introduce sporuri pentru numărul de ore petrecute în sala de operaţii

Ministrul Sănătăţii: Pentru prima dată, vom introduce sporuri pentru numărul de ore petrecute în sala de operaţii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, pentru prima dată, vor fi introduse în regulament sporuri pentru numărul de ore petrecute în sala de operaţii, pentru neurochirurgie sau cardiologie intervenţională, precizând că salariile vor fi la nivelul grilei din anul 2022.

Sumele sunt rezonabile şi sindicatele au înţeles, în acest moment, această limitare a sporurilor, dar şi de creşterea foarte mare a salariilor personalului medical. Nu este o creştere falsă, este o creştere, dar sporurile sunt limitate la 30%, dar nu se pune problema să nu se aplice. (…) De exemplu, UPU avea sporuri de 100% , acum vor avea 85%, dar le va creşte baza. Reumatologia are 15%, chirurgia are 15%, dar pentru prima dată, se va introduce un spor aferent orelor petrecute în sala de operaţie, ceea ce este foarte important, se introduc sporuri noi pe neurochirurgie, la cardiologie intervenţională”, a explicat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a explicat faptul că sporurile maxime vor fi până la 85%, dar trebuie o limitare la 30% pe fiecare ordonator principal de credite.

„Poate nu în procentul pe care şi-l doresc spitalele, dar cred că sunt sume rezonabile, asigurate prin bugetul de stat şi cred că asta este cel mai important. Regulamentul sporurilor presupune o limită maximă de 85% şi o limită minimă, marjele sunt stabilite pentru fiecare specialitate în parte. Aceste medii, în acest moment, reprezintă 46%. Noi trebuie să ne limităm la 30%, deci, cresc şi salariile şi sporurile, dar vedem cum le aşezăm. Eu am făcut personal calcule (…) şi creşterile sunt semnificative pentru că, în afară de salariu de încadrare care creşte semnificativ, avem şi aceste sporuri, deşi limitate la 30% adăugă o majorare”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a explicat că sindicaliştii au fost de acord cu propunerile ministerului, dar le cere acestora să fie „realişti şi echilibraţi” în ceea ce priveşte eventuale proteste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS