10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChina a proiectat un model de avion hipersonic, care poate parcurge distanța dintre Beijing și New York în două ore

China a proiectat un model de avion hipersonic, care poate parcurge distanța dintre Beijing și New York în două ore

O echipă de cercetători chinezi a proiectat un avion ultrarapid care va parcurge distanţa între Beijing şi New York în două ore. Aparatul, care va zbura cu o viteză de peste 6.000 de km/h, va putea transporta zeci de persoane şi tone de încărcătură, relatează joi EFE, citată de Agerpres.

„Va avea nevoie de două două ore pentru a parcurge distanţa între Beijing şi New York la o viteză supersonică”, a explicat echipa condusă de Cui Kai de la Academia de Ştiinţe din China într-un articol ştiinţific preluat de ziarul South China Morning Post.

În prezent, un avion de pasageri are nevoie de aproximativ 14 ore pentru a parcurge cei 11.000 de kilometri care separă cele două metropole.

Denumit I-plane, aparatul este un biplan similar celor utilizate în Primul Război Mondial, cu scopul de a transporta o încărcătură mai mare decât o pot face avioanele hipersonice, care au o formă aerodinamică şi aripi delta, au precizat cercetătorii.

Echipa a testat avionul, în versiune redusă, într-un tunel de vânt care a fost utilizat şi pentru a realiza evaluări aerodinamice ale ultimelor prototipuri de arme hipersonice chineze. Testul a constat în lansarea aparatului la o viteză de şapte ori mai mare decât cea a sunetului – 1.235 km/h – şi, „în mod surprinzător”, au constatat că funcţionează corect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS