16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR: Dispoziţii din modificări aduse Legii 317/2004 privind organizarea CSM, neconstituţionale

CCR: Dispoziţii din modificări aduse Legii 317/2004 privind organizarea CSM, neconstituţionale

Curtea Constituţională a României a decis, marţi, că sunt neconstituţionale unele dispoziţii din modificările aduse Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), informează Agerpres.

„Ne-am pronunţat pe cea de-a treia lege a Justiţiei – Legea 317/2004 privind organizarea CSM. Soluţia este de admitere, cu unanimitate, a unor texte care vizează diverse puncte din legea de organizare. Vreo cinci la număr care se referă la mai multe texte. Vă dau câteva exemple: este vorba despre un text care se repeta. Or, potrivit Legii tehnicii legislative, nu este uzual şi este interzis chiar ca mai multe texte să fie înşirate în mod paralel pentru a crea confuzii în procesul de aplicare”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a spus că un alt text declarat neconstituţional se referă la alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM.

„Textul actual omitea practic, ocolea textul constituţional care spune că aceştia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM. Or, textul pe care noi l-am criticat se referea că preşedintele Secţiei de judecători este numit practic de drept (n.r. – preşedinte CSM) şi vicepreşedintele tot de drept, din rândul procurorilor. Repet, textul contrazicea prevederile constituţionale. Am mai declarat un text neconstituţional, repet tot cu unanimitate de voturi, acea reglementare care prevedea că declaraţiile membrilor CSM cu privire la faptul dacă aparţin, au aparţinut sau au făcut poliţie politică sunt cenzurate, sunt controlate de Comisia parlamentară de control al SRI”, a precizat şeful CCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS