(Foto: telesurtv.net)

Guvernul mexican a emis alertă în şapte state, după ce o sursă radioactivă  a fost furată din centrul ţării, informează Agerpres. Este vorba despre un densimetru nuclear, care poate reprezenta un pericol grav pentru sănătatea umană dacă este extras din recipientul său, au avertizat autorităţile.

Alerta vizează unităţile de protecţie civilă din statele Guanajuato, Querétaro, Jalisco, Michoacán, San Luis Potosí, Aguascalientes şi Zacatecas.

Autorităţile au avertizat că dacă materialul radioactiv nu este blindat, protejat fizic sau este manevrat fără respectarea condiţiilor necesare, ar putea răni persoanele care îl manipulează sau sunt în contact cu acesta pe durata mai multor ore.

Protecţia Civilă a indicat populaţiei ca, în cazul găsirii sursei radioactive, să nu manipuleze echipamentul şi nici să rămână aproape de acesta, ci să stabilească un perimetru de securitate de cel puțin 5 metri.

De asemenea, oamenii au fost sfătuiţi să informeze autorităţile cu privire la descoperirea sursei, al cărui container este de culoarea portocaliu intens.

Cel puţin alte 11 incidente de furt de material radioactiv au avut loc în Mexic de la finalul lui 2013, cel mai recent în octombrie trecut în oraşul Tepic din vestul ţării, capitala statului Nayarit.

Oana OLARU
Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.