21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe Bobotează, băileștenii și-au botezat caii

De Bobotează, băileștenii și-au botezat caii

Localnicii din Băilești și-au scos caii la botez de Bobotează. Băileștenii susţin că este un obicei vechi de peste un secol, păstrat cu sfinţenie de la străbuni.  Mai întîi se face o paradă, după care animalele sunt binecuvântate de preoţi şi stropite cu apă sfinţită, iar proprietarii celor mai frumoase exemplare, premiaţi cu diplome şi bani.

Se spune că animalul stropit cu apa sfinţită de preot este ferit de boli şi întâmplări nedorite, va avea putere de muncă şi nu se va atinge blestemul de el. Iar cei care-i botează vor avea un an bun, cu recolte bogate. Acest obicei este răspândit în Oltenia, dar şi în Muntenia şi Dobrogea. . La baza obiceiului stă credinţa potrivit căreia calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la munca de pe câmp și atunci și el trebuie purificat întocmai ca stăpânul pe care-l slujeşte.

Și anul acesta s-au acordat premii pentru cele mai frumoase exemplare. Astfel, pe locul I s-a clasat Auraș Becherescu care a fost premiat pentru calul pe care îl deține cu 300 lei,  pe locul al II-lea a fost Dorin Manolescu premiat cu 200 lei, iar pe locul al treilea a fost Cătălin Botea premiat cu 100 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS