Prognoza meteo pentru lunile ianuarie, februarie şi martieLunile ianuarie şi februarie vor fi caracterizate de o vreme cu temperaturi şi precipitaţii apropiate de normalul perioadei, în timp ce în prima lună de primăvară, temperaturile vor fi mai ridicate în sud-estul ţării şi mai coborâte în regiunile centrale şi nord-estice, dar ploile vor fi excedentare în cea mai marte parte a ţării, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul ianuarie – martie 2018, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În prima lună a anului viitor, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi în general apropiate de normal, posibil local mai ridicate în sud-est, sud şi vest. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna ianuarie este de -2,1 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la două grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la un grad Celsius în Banat. În rest, temperaturile vor oscila, în medie, între -6 şi zero grade Celsius.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de mediile climatologice în est şi sud-est şi excedentare în restul teritoriului. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 33,6 litri/metru pătrat pentru luna ianuarie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş – de până la 74 l/mp, Oltenia (până la 57 l/mp), Crişana şi Banat (până la 54 l/mp), iar cele mai scăzute în Moldova şi Dobrogea, între 14 şi 31 l/mp.

În februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, care a fost stabilit la -1 grad Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zonele Transilvaniei şi Moldovei (între -5 şi 0 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea şi Banat, şi vor fi cuprinse între 0 şi două grade Celsius.

Precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, apropiate de normă, exceptând regiunile centrale şi vestice unde vor avea o tendinţă spre excedent. Media climatologică pentru luna februarie este stabilită la 31,6 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 57 l/mp), Oltenia (55 l/mp), Banat şi Crişana (până la 50 l/mp), Transilvania şi Muntenia (până la 39 l/mp). În Dobrogea se cor consemna precipitaţii între 13 şi 26 l/mp.


Potrivit ANM, în prima lună de primăvară a anului viitor, temperatura aerului va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale şi nord-estice, dar şi mai ridicate în sud-est. Media valorilor termice pentru luna martie se situează la 3,5 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 3 şi 7 grade Celsius, în Banat şi Oltenia, între 3 şi 6 grade în Muntenia, Crişana şi Dobrogea, între 0 şi 5 grade în Transilvania şi între minus un grad şi 5 grade Celsius, în Moldova.

Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, faţă de cele stabilite prin măsurători la 38,3 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 60 l/mp, în Oltenia la 59 l/mp, iar în Transilvania şi Crişana – până la 54 l/mp şi în Banat, de până la 53 l/mp. Totodată, în Moldova cantităţile de precipitaţii sunt estimate între 24 şi 36 l/mp, iar în Dobrogea între 17 şi 39 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de duminică, 24 decembrie 2017

Actualitate

» Mesajul de Crăciun transmis românilor de Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta
» Codul galben de viscol s-a prelungit până la ora 20.00 pentru zece judeţe
» Prognoza meteo pentru lunile ianuarie, februarie şi martie
» Peste 35.000 de turişti îşi petrec Crăciunul pe schiuri în staţiunile de pe Valea Prahovei. Gradul de ocupare este de aproape sută la sută
» Două mii de amenzi şi patru mii de brazi confiscaţi, în urma unor controale ale poliţiei
» Poliţia Română atrage atenţia asupra hoţilor printr-o poezie amuzantă
» Personalităţile de la care ne-am luat rămas bun în anul 2017
» Coreea de Nord califică ultimele sancțiuni impuse de ONU drept „un act de război“
» Filipine: 200 de oameni au murit în timpul unei furtuni puternice
» Peste 5.000 de sancţiuni, aplicate de poliţişti la nivel naţional, într-o singură zi
» Sfatul nutriţionistului: Cuvântul magic pentru sărbători este „cumpătare“
» Cod galben de vânt şi ninsori în 18 judeţe din România
» Atacurile teroriste comise în spaţiul occidental, în 2017
» Povestea lui Moş Ajun şi Moş Crăciun
» Cutremur cu magnitudinea 3,2 în judeţul Buzău
» Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Crăciun

Gorj

» Gorj: Un bărbat a murit în urma unui accident rutier
» Gorj: Drumarii au acţionat cu şase utilaje şi o autofreză la Rânca, din cauza viscolului

Olt

» Olt: Maşină incendiată între localităţile Slatina şi Găneasa
» Accident mortal în Olt

Vâlcea

» Vâlcea: Accident cu două victime la Bujoreni. Se circulă pe un fir pe DN7

Sport

» Fotbal / Tibi Lung, la 39 de ani: „Îmi doresc liniște și sănătate“
» Simona Halep a câştigat turneul demonstrativ World Tennis Thailand Championship
» Fotbal / Mengolo, în vizorul Universității Craiova
» Fotbal / Moș Crăciun s-a băgat la joc cu fetele și băieții de la Academic Craiova (galerie foto)
» Fotbal / „Școlarii“ de la Academia „Gică Popescu“ au primit cadouri (video, foto)
» Simona Halep va juca împotriva Karolinei Pliskova în finala World Tennis Thailand Championship

Bani & Afaceri

» Vânzările de autovehicule ecologice din România au crescut cu 125,8% faţă de anul trecut

Magazin

» China a inaugurat cel mai mare hidroavion din lume

Top