16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, pe ultimul loc în UE după ponderea cheltuielilor pentru protecţie socială în PIB

România, pe ultimul loc în UE după ponderea cheltuielilor pentru protecţie socială în PIB

În Uniunea Europeană, cheltuielile pentru protecția socială au reprezentat, în medie, 29% din PIB în anul 2015, România fiind pe ultimul loc în UE la acest indicator în condițiile în care cheltuielile pentru protecție socială au reprezentat doar 14,6% din PIB, față de peste o treime din PIB în Franța, Danemarca și Finlanda, arată datele publicate vineri de Eurostat, informează economica.net.
De asemenea, dacă la nivelul UE ponderea cheltuielilor pentru protecție socială în PIB a crescut ușor de la 28,6% din PIB în 2010 până la 29% din PIB în 2015, în România s-a înregistrat o evoluție contrară, ponderea cheltuielilor pentru protecție socială în PIB scăzând de la 17,3% din PIB în 2010 până la 14,6% din PIB în 2015.
În medie, în UE, pensiile de vârstă și de supraviețuitor au însemnat 45% din totalul beneficiilor sociale în 2015 și au reprezentat cea mai mare parte a beneficiilor de protecție socială în aproape toate statele membre. Ponderea pensiilor de vârstă și de supraviețuitor în totalul cheltuielilor pentru protecția socială era cea mai mare în Grecia (65%), Italia și Portugalia (ambele cu 58%), România și Cipru (ambele cu 55%), la polul opus fiind Irlanda (33%), Luxemburg și Germania (ambele cu 39%).
În schimb, ponderea ocupată de ajutoarele de șomaj în totalul cheltuielilor pentru protecție socială în rândul statelor membre varia între mai puțin de 0,7% în România și 12% în Irlanda

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS