21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenat: Proiectul care prevede ca pedeapsa cu închisoarea de cel mult un an să se executate în arest la domiciliu, adoptat tacit

Senat: Proiectul care prevede ca pedeapsa cu închisoarea de cel mult un an să se executate în arest la domiciliu, adoptat tacit

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, o iniţiativă legislativă a opt parlamentari UDMR prin care se propune ca persoanele condamnate la închisoare de cel mult un an să îşi execute pedeapsa în arest la domiciliu, iar pentru fiecare lucrare ştiinţifică elaborată şi publicată în timpul detenţiei pedeapsa să se reducă cu 20 de zile, informează economica.net.
Termenul de adoptare tacită s-a împlinit pe 6 noiembrie, iar nota de adoptare tacită a fost citită luni în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda.
„Având în vedere problemele sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea şi condiţiile necorespunzătoare de detenţie, care au fost constatate pe parcursul mai multor ani de CEDO printr-o serie de hotărâri, se impune modificarea legislaţiei pentru a remedia probleme constatate şi pentru a evita o hotărâre pilot a Curţii împotriva României”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.
Iniţiatorii actului normativ propun modificarea art. 100 din Codul penal, astfel încât liberarea condiţionată în cazul pedepsei care nu depăşeşte 10 ani de închisoare să poată fi aplicată dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei şi nu două treimi cum este în prezent.
Pentru pedepse mai mari de 10 ani, cel condamnat ar putea fi eliberat condiţionat dacă a executat două treimi din pedeapsă şi nu trei pătrimi cum este în prezent. De asemenea, cei cu pedepse mari pot beneficia de liberarea condiţionată după 15 ani de închisoare executaţi şi nu 20 de ani cum este legislaţia în vigoare.
Iniţiatorii mai propun, prin modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, ca regimul închis de detenţie să se aplice iniţial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani. Forma actuală a legii nu include prevederea ‘pentru fapte comise cu violenţă’.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS