16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePacienții a căror viață depinde de tratamentul cu imunoglobulină au rămas de 3 luni fără medicamente, după o decizie a ministrului Bodog. Ministerul Sănătății dă vina pe companiile farma şi pe taxa clawback

Pacienții a căror viață depinde de tratamentul cu imunoglobulină au rămas de 3 luni fără medicamente, după o decizie a ministrului Bodog. Ministerul Sănătății dă vina pe companiile farma şi pe taxa clawback

„Au fost foarte speriați că am adus copiii la minister”. „Mi-am retras copilul de la școală, ca să nu mai fie în colectivitate.” „Ce facem? Tragem la sorți cine trăiește și cine nu?” Sunt mărturiile părinților ai căror copii suferă de imunodeficiente primare și boli autoimune și care au rămas de 3 luni fără tratamentul cu imunoglobulină. Potrivit HotNews.ro, după câteva întâlniri fără rezultat între rudele pacienților, reprezentanții asociațiilor de pacienți și cei ai ministerului, scandalul a explodat săptămâna aceasta, când câțiva părinți și-au dus copiii bolnavi în fața Ministerului Sănătății.

La trei luni de la izbucnirea crizei, ministerul promite că în luna noiembrie vor fi livrate 900 de doze de imunoglobulină. Suficiente pentru doar câteva zeci de bolnavi, spun asociațiile de pacienți. Pentru criza actuală, Ministerul Sănătății susține, într-un răspuns la o solicitare Hotnews.ro, că de vină sunt cantitățile insuficiente puse pe piață de companii, apariția în evidențele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a unor presupuse date eronate privind cantitatea livrată pe piață de către unele companii, precum și taxa clawback.
Culmea e că taxa clawback, criticată de Ministerul Sănătății, e acuzată și de marii producători de medicamente, care susțin că taxa a crescut semnificativ față de anul trecut și cer demisia ministrului Bodog pentru situația creată.

HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS