16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis: Marea revoluţie fiscală făcută de PSD - ALDE aduce unui om încă 3 lei în plus. Este caraghios.

Iohannis: Marea revoluţie fiscală făcută de PSD – ALDE aduce unui om încă 3 lei în plus. Este caraghios.

Presedintele Klaus Iohannis susţine acum o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

„Acum câteva luni, când am investit acest guvern, am avut o solicitare simplă: i-am rugat să termine cu aceasta ţopăială fiscal-bugetară. Dar nu s-a întâmplat chiar aşa.
România traversează o perioada de creștere economică. În sine, e o veste foarte bună. Creșterea economică-record în UE. Dar această creștere are din păcate vulnerabilități care trebuie cunoscute.
Prima: se bazează pe consum, preponderent pe consum și astfel de creștere în general nu e văzută ca una sustenabilă, de durată. Lipsește o parte esențială pentru o creştere sănătoasă: lipsesc investițiile. Lipsa investițiilor e un semnal foarte îngrijorător. Și nu vorbesc doar de cele în privat, unde au scăzut semnidficativ față de anul trecut.
Investiţiile străine au scăzut cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Și mai îngrijorător au scăzut nepermis de mult investițiile publice. Ele au scăzut cu peste 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, și nici anul trecut nu au fost chiar grozave.

A două chestiune: veniturile fiscale. Suntem într-o situație foarte ciudată. Economia crește și veniturile fiscale scad. În loc să avem mai mulți bani la buget, culmea avem mai puțini bani la buget.
Un exemplu grăitor: se știe că performanța încasării veniturilor fiscale se măsoară în procent din PIB. În acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric de 25% din PIB, față de cât ne-am propus acum câțiva ani, 35%.
25% vă spun că e extrem de puțin și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toti.

În fine, avem un adevărat paradox: creștere record a PIB-ului și tot creștere-record a datoriei. Guvernul se comportă aidoma unui om care câștigă în fiecare lună mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci. Și lasă datoria în plata copiilor și nepoților. E un comportament contrapoductiv.

În privința cadrului fiscal bugetar. Există multiple preocupări, avertismente, discuții în spațiul public și acțiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeană, atenție, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanţa – Comisia Europeană a declanșat procedura de deviație semnificativă în privința deficitului bugetar excesiv. Adică am cam luat-o pe arătură.

Am pierdut ceea ce se numește predictibilitate. Această predictibilitate e vitală într-o economie sănătoasă, la fel cum sustenabilitatea e vitală, adică să avem politici publice și măsuri care permit o creștere în continuare și permit creșterea bunăstării populatiei.

Guvernul a anunțat un pachet de măsuri fiscale, se pare că zilele acestea va intra în discuția guvernului. De aceea fac declarația de azi, pentru că acest pachet nu e clamata revoluție fiscală, ci se va transformă într-o bulversare fiscală.

Se propune mutarea contribuțiilor și o scădere a impozitului pe venit. Pare un lucru interesant, dar o analiză arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve. De exemplu, coaliția PSD-ALDE spune că transferă contribuțiile la angajat, dar vine cu acea nouă taxa de solidaritate de 2,25% care rămâne la angajator. Păi ori transferăm, ori nu? Deci în realitate transferăm parțial. Dar pentru oameni ce iese de aici? Problema care apare: mare bulversare mare, dar în buzunar ce rămâne? Ei culmea, nimic! Nimic nu se schimbă în buzunarul românului.

Am făcut un calcul folosind datele comunicate public. Am făcut un calcul pe salariul mediu brut pe economie. 3329 lei pe economie. Câștigă net 2335 de lei acum. Aplicăm măsurile propuse de PSD-ALDE și implementate cu mult entuziasm se pare de guvern. Facem un calcul și plecăm de la premisa că angajatrul e de bună credinţă. La un total cost de 4086 de lei acum și care rămâne tot atât, salariatul câștigă în plus fix 3 lei.  Deci marea revoluție fiscală făcută de PSD – ALDE aduce unui om încă 3 lei în plus. Este caraghios”, a spus şeful statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS