Elena Udrea (Foto: Hotnews.ro)
Elena Udrea (Foto: Hotnews.ro)

Elena Udrea s-a prezentat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat primul termen al apelului declarat în dosarul „Gala Bute”, scrie Hotnews. Procesul a durat doar câteva minute, fiind amânat pentru dată de 27 noiembrie, deoarece avocaţii nu au avut timp să studieze motivele de apel depuse de DNA. „Şase ani închisoare pentru ‘Gala Bute’, în condiţiile în care nu mi s-a admis expertiză. Infracţiunea de abuz în serviciu este o infracţiune cu prejudiciu. Din moment ce nu avem expertiză, de unde ştim că avem prejudiciu? Acesta este numai un exemplu din tot ce este în această mizerie de dosar. Eu am colaborat de la început cu organele de urmărire penală, cu instanţa de judecată. Ei nu au colaborat cu mine (…) Decizia de condamnare era deja luată de când a ajuns dosarul la ICCJ. Este obligatoriu să fiu achitată. Dacă nu există prejudiciu, dacă nu există nimeni acuzat de vreo greşeală în acest dosar, un ministru nu face proceduri. Dacă s-a greşit cumva în procedura care s-a derulat la minister, atunci ar trebui să mai fie cineva vinovat, gen – şeful de servciu sau directorul care a derulat procedura, ori în acest dosar nu este nimeni acuzat, în afară de ministru, care a luat şi şase ani închisoare”, a declarat Udrea.

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ICCJ, pe 29 martie, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, sentinţa nefiind definitivă. Udrea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeaşi infracţiune şi o pedeapsa de şase ani tot pentru luare de mită, precum şi şase ani pentru abuz în serviciu. Ea a fost achitată pentru folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmând că ea să execute pedeapsa cea mai mare – de şase ani.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare.