21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenat: Propunerea de consacrare a zilei de 15 martie ca zi a comunității maghiare, retrimisă la comisii pentru două săptămâni

Senat: Propunerea de consacrare a zilei de 15 martie ca zi a comunității maghiare, retrimisă la comisii pentru două săptămâni

Plenul Senatului a decis luni să retrimită la comisiile raportoare, pentru două săptămâni, propunerea legislativă prin care ziua de 15 martie este consacrată ca sărbătoare a comunității maghiare din România. Propunerea de retrimitere la comisii a fost făcută de liderul de grup al UDMR, Cseke Attila, care a solicitat totodată și prelungirea la 60 de zile a termenului de adoptare tacită a actului normativ, scrie Agerpres.

„Grupul parlamentar al UDMR este deschis dialogului în continuare și susține forma actuală a proiectului legislativ privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare, dar, având în vedere această situație și înțelegând că astăzi nu există o majoritate care să susțină acest proiect legislativ, fac două propuneri, ca inițiator și lider al grupului UDMR. Prima propunere este aceea de a retrimite la comisiile raportoare această propunere legislativă și, în paralel cu această retrimitere, plenul Senatului să aprobe și extinderea termenului de adoptare a acestui proiect legislativ de la 45 la 60 de zile”, a spus parlamentarul UDMR în plenul Senatului.

La rândul său, senatorul PMP Traian Băsescu a propus ca proiectul de lege să fie votat în ședința de luni și a atras atenția că acest proiect „se plimbă în funcție de nevoia de șantaj a majorității de către UDMR”.

„Acest proiect de lege se plimbă în funcție de nevoia de șantaj a majorității de către UDMR. De aceea eu vă propun să votăm astăzi, pentru că va trebui să știm cât de departe poate merge PSD cu concesiile față de UDMR și câtă răbdare are UDMR la șantajul pe care, la rândul său, îl face PSD. Aș vrea să vă fie foarte clar un lucru. Sunt un om care respectă națiunea maghiară și toate sărbătorile ei. Și ca simplu cetățean și ca președinte i-am felicitat adesea. (…) Dar Ungaria și ungurimea au trei sărbători naționale. Nu spune nimeni că 15 martie 1848 nu a fost un moment de lansare de la Parlamentul de la Pesta a Revoluției de la 1848, dar acest program, printre altele, viza și anexarea Transilvaniei la Ungaria. Acest punct 12 de pe Declarația de la Pesta a generat mii de morți printre români și maghiari. (…) De aceea, personal, consider că a insista în Parlamentul României și a menține acest proiect de lege în viață, amânându-l din ședință în ședință, funcție de nevoile politice ale celor două partide politice, nu înseamnă decât a da ocazia unui șantaj. Convingerea mea este că niciodată această lege nu o să treacă, pentru că rostul ei nu este să celebreze maghiarimea, ci de a-i umili pe români”, a afirmat Traian Băsescu.

Decizia de retrimitere la comisii a fost luată cu 77 de voturi pentru, 27 împotrivă și două abțineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS