Acasă Actualitate Începând cu 1 octombrie 2017, autorizațiile de securitate la incendiu devin obligatorii

Începând cu 1 octombrie 2017, autorizațiile de securitate la incendiu devin obligatorii

-

IMG-20170929-WA0004Începând cu 1 octombrie 2017, autorizațiile de securitate la incendiu devin obligatorii, fără a se mai aplica termenul de grație acordat pentru intrarea în legalitate a construcțiilor puse în funcțiune în lipsa respectivei autorizații.

Conform prevederilor legale, punerea în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație atrage după sine aplicarea de amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei. În cazul în care e constatată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situații de urgență pot decide oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor. Această sancțiune nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu.
În Craiova, Sala Polivalentă , școli, licee, grădinițe și nenumărate instituții publice funcționează fără avize de securitate la incendiu și, potrivit datelor Primăriei Craiova, pentru multe este foarte greu să îl obțină, fie din motive tehnice care țin de proiectarea clădirilor, fie organizatorice.

Primarul Craiovei, Mihai Genoiu, a afirmat recent într-o conferință de presă că, în urma schimbării legislației ISU, foarte puține clădiri mai îndeplinesc condițiile de autorizare ISU, una dintre acestea fiind și Sala Polivalentă din Craiova.

Potrivit raportului de evaluare a capacității de apărare împotriva incendiilor la nivelul municipiului Craiova, pe semestrul I al anului 2017, realizat de Primărie, la Sala Polivalentă nu sunt marcate și nu se cunosc punctele de adunare în caz de evacuare, intervalul de timp între două instructaje periodice nu este de cel mult o lună pentru personalul cu funcții de execuție, care sprijină serviciile de urgență și scările de evacuare a spectatorilor din tribune nu respectă prevederile criteriilor de performanță specifice rampelor și scărilor.

Deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor au fost identificate și la sediile Companiei de Apă Oltenia S.A. Craiova, Termo Craiova SRL, RAT SRL Craiova, SC Piețe și Târguri Craiova SRL, Filarmonica Oltenia, Opera Română, precum și la sediile Primăriei Craiova și la Căminul pentru persoane vârstnice, unde nu sunt asigurate suficiente mijloace necesare (tărgi, cărucioare) asigurării evacuării în caz de incendiu în pavilionul central al căminului de bătrâni, la etajele I — IV fiind peste 200 de paturi pentru bătrâni semidependenți și dependenți, care nu se pot evacua singuri. (sursa: agerpres)

Maria CERNĂTESCU
Maria CERNĂTESCU
A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.