11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE va primi în doi ani „cel puțin 50.000“ de refugiați direct din Africa, Orientul Mijlociu și Turcia

UE va primi în doi ani „cel puțin 50.000“ de refugiați direct din Africa, Orientul Mijlociu și Turcia

Comisia Europeană a fixat obiectivul ca Uniunea Europeană să primească „cel puțin 50.000“ de refugiați în doi ani direct din țările Africii, Orientului Mijlociu și Turcia, pentru a oferi o alternativă „sigură și legală“ la periculoasa traversare a Mării Mediterane, informează AFP, potrivit Agerpres. Executivul european „recomandă un nou program de reinstalare, pentru a aduce în Europa cel puțin 50.000 dintre persoanele cele mai vulnerabile, care au nevoie de o protecție internațională, în următorii doi ani“, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

Un buget de 500 de milioane de euro ‘a fost pus deoparte’ pentru a susține statele membre ce vor accepta să primească refugiați, conform calculului de 10.000 de euro pentru o persoană. „O atenție sporită ar trebui să fie acordată reinstalării de persoane din ‘Libia, Egipt, Niger, Sudan, Ciad și Etiopia“, a insistat executivul UE, încurajând în același timp țările europene să continue reinstalările de refugiați din Turcia și Orientul Mijlociu. Noul obiectiv a fost fixat de Bruxelles în aceeași zi în care s-a încheiat programul de ‘relocare’ a solicitanților de azil dinspre Italia și Grecia. Acest program a permis repartizarea a circa 29.000 de persoane în doi ani în UE, dinspre cele două țări mediteraneene, dintr-un obiectiv inițial de 160.000. Însă, contrar acestor cote de „relocare“, care au fost decise de țările UE printr-un vot majoritar cu prețul unor vii controverse, ‘reinstalările’ din țări terțe evocate miercuri de Comisia Europeană țin de alegerea discreționară a statelor membre. Prin urmare, Bruxellesul nu le poate obliga să primească refugiați. În decursul ultimilor doi ani, țările europene au procedat la ‘reinstalarea’ a 23.000 de refugiați, majoritatea din Turcia și Orientul Mijlociu, în cadrul programelor care de asemenea se încheie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS