Cel mai bătrân stejar din România, de peste 900 de ani, celebrat și în acest an

Sursa: Agerpres


Cel mai bătrân stejar din România, în vârstă de peste 900 de ani, potrivit specialiștilor, va fi sărbătorit sâmbătă, printre evenimente numărându-se un concurs de alergare, un târg de produse tradiționale, un atelier de bricolaj și o proiecție de filme documentare despre natură.

Manifestările din cadrul “Zilei Stejarului”, aflată la a doua ediție, vor avea loc în satul Mercheașa, pe teritoriul căruia se află stejarul numit și “Bătrânul Carpaților”.

“Ariile protejate din satul Mercheașa (Stejarul Secular de la Mercheașa și Situl Natura 2000 Dealurile Homoroadelor) merită să fie cunoscute și apreciate atât de localnici, cât și de turiștii care vizitează aceste zone. Fiind una dintre cele mai izolate localități din județ, aflată la 70 de kilometri de municipiul reședință, fără cale ferată, fără autobuz zilnic de transport către Brașov, mercheșenii s-au dezvoltat oarecum independent de influențele urbane ale secolului XXI. Natura, obiceiurile și meșteșugurile au rămas neschimbate față de secolul trecut, iar acest lucru este o mare atracție pentru turismul actual. De anul trecut, de când am organizat prima ediție a evenimentului, ne-am propus, pe lângă promovarea stejarului secular, și conștientizarea localnicilor despre valoarea științifică a acestuia și potențialul economic pe care-l poate dezvolta stejarul prin atragerea de turiști”, a declarat într-o conferință de presă susținută la începutul săptămânii managerul proiectului, Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra, organizatoarea evenimentului.

Stejarul secular de la Mercheașa a fost descoperit în anul 2010, în urma unui concurs organizat pentru copii de către Fundația “Mihai Eminescu Trust”. O fetiță din satul Mercheașa a făcut descoperirea, după care Asociația Carpaterra împreună cu Institutul de Cercetare Agricolă și Silvică (ICAS) Brașov au evaluat vârsta stejarului, după o metodă stabilită de cercetătorii englezi, care au măsurat timp de 300 de ani un stejar într-o zonă din Anglia și au observat că acesta creștea mai mult de un metru într-o sută de ani.


“Un calcul simplu ne-a arătat că stejarul de la Mercheașa, care are 9,3 metri circumferința, fiind din aceeași specie și tot pe o pășune deschisă, are peste 900 de ani, după evaluările făcute de noi împreună cu cercetătorii de la ICAS Brașov. În jurul stejarului, la o distanță de 150 de metri, s-a construit un gard pentru a fi protejat, iar cei care vin cu mașina trebuie să-și parcheze autoturismul la o distanță de 400 de metri de stejar”, a mai spus Cătălin Cantor.

Satul Mercheașa are 400 de locuitori, aparține de comuna Homorod și se află la 70 de kilometri de municipiul reședință de județ. Din DN13 se ajunge în sat pe un drum neasfaltat cu o lungime de 10 kilometri.

AGERPRESComenteaza acum

Alte stiri

12 martie 2019

Gorj: Bătrân fără permis, la volanul unui tractor

Un bărbat de 63 de ani, din comuna Crasna, Gorj, a fost depistat de poliţie în timp ce conducea un tractor pe DJ 665 Crasna, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Poliţiştii au întocmit un

Sumarul ediției de sâmbătă, 23 septembrie 2017

Actualitate

» Dolj: Acţiuni de curăţenie pe drumuri
» Dolj: Accident cu patru victime în zona combinatului de la Işalniţa
» Un copil de doi ani, mort după ce a căzut dintr-o căruţă
» Opt cetăţeni din Irak, Iran şi Siria au încercat să treacă ilegal din România în Ungaria, mergând cu taxiul
» Arestați preventiv după ce și-au bătut fetița de un an și nouă luni
» Sibiu: Un copil de 13 ani a furat o mașină și a produs un accident de circulație
» Urmărit internaţional, predat de poliţiştii români autorităţilor italiene
» ANM: Ploi şi vânt, sâmbătă, în cea mai mare pare a ţării. La munte va ninge
» Renovarea apartamentelor vechi din România ar costa 15 miliarde de euro
» SUA: Trump intenționează să extindă lista țărilor vizate de decretul anti-imigrație
» Iranul a testat cu succes o rachetă balistică (presă)
» „Ziua fără autoturisme“ restricţionează traficul în Capitală
» 166 de persoane date în urmărire, depistate de polițiști în ultima săptămână
» Primele patru persoane „Most Wanted” pe site-ul Europol sunt români. Bivolaru, în fruntea listei
» Cel mai bătrân stejar din România, de peste 900 de ani, celebrat și în acest an
» Vremea răcoroasă se menţine şi în weekend
» Se dau subvenţiile pentru registrele genealogice și determinarea calităţii genetice a raselor de animale
» Trafic oprit pe DN1 Azuga – Predeal
» Accident rutier pe Autostrada Soarelui
» Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor

Sport

» Craiova SportFest, demonstraţii sportive în centrul oraşului (galerie foto)
» Volei (m): SCM-U Craiova, pe locul doi la Cupa “Radu Zamfirescu”
» Fotbal / Victoria nu vine doar cu Băluță

Top