5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎPS Irineu, directorul Școlii Doctorale-Universitatea Craiova: Trebuie să producem cercetători în școlile doctorale, nu doar profesori

ÎPS Irineu, directorul Școlii Doctorale-Universitatea Craiova: Trebuie să producem cercetători în școlile doctorale, nu doar profesori

ÎPS Irineu, directorul Școlii Doctorale din cadrul Universității din Craiova, a afirmat, joi, că problemele școlilor doctorale din România „trebuie scoase din sertare”, una dintre acestea fiind cercetarea, care, din păcate, se încheie odată cu susținerea tezei, întrucât nu este asigurată finanțare pentru a putea fi continuată.

„Fiind directorul școlilor doctorale (IOSUD) din cadrul Universității din Craiova, am crezut de cuviință că trebuie să facem ceva pentru a scoate din sertar problemele cu care se confruntă școala doctorală și de a le dezbate, de a le discuta și de a aduce elemente noi în care cercetarea să fie pe primul plan. De fapt, o școală doctorală are ca bază cercetarea: trebuie să faci ceva, ca să aduci ceva nou, nu neapărat să aduci din trecutul școlii doctorale și să îl prelucrezi, ca să scoți o teză de doctorat și cu asta am încheiat această lucrare. Ei bine, doresc ca această cercetare să aibă continuitate, iar cea care dă continuitate este școala doctorală, care își fixează niște planuri de viitor. O cercetare nu se face pe o perioadă strictă de trei ani a unui ciclu de învățământ, ci are un ciclu lung, pentru că, dacă un profesor își stabilește o programă sau stabilește niște subiecte ale tezelor de doctorat, el le stabilește în măsura în care el continuă cercetarea mai departe”, a declarat Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, director al IOSUD-Universitatea din Craiova, pentru AGERPRES, după festivitatea de deschidere a Conferinței Naționale a Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat, organizată de instituția academică craioveană.

ÎPS Irineu a mai afirmat că școlile doctorale nu au posiblitatea să angajeze cercetători, pentru că, din momentul în care au terminat studiile doctorale și au susținut o teză, doctoranzii sunt scoși în afara cercetării, or tocmai după cei trei ani se poate dezvolta cercetarea.

„Altfel când dezvolți cercetarea? În timpul studiilor doctorale când ai de făcut referate!? Păi nici nu ai apucat să te obișnuiești cu o temă în școala doctorală, că și trebuie să dai teza de doctorat. Aici este o problemă foarte grea. Noi nu ne-am obișnuit, noi am rămas foarte în urmă cu cercetarea, ca pe vremuri. Și producem în școlile doctorale numai profesori și atât. Or noi trebuie să producem cercetători, pentru că, după cum știm, în țările dezvoltate școlile doctorale sunt acelea care organizează cercetarea ‘a la longue’, nu pentru scurtă durată. Drept urmare, premiile Nobel sunt date acestor mari centre, pentru că ei au o continuitate și o istorie. Ei bine, acest lucru am dori să facem prin conferința noastră: să trezim oarecum această responsabilitate față de școala noastră doctorală, nu neapărat la nivelul acesta de profesor și am încheiat dosarul cu scoaterea câtorva doctoranzi”, a mai spus ÎPS Irineu.

Potrivit acestuia, o altă problemă este că cei mai buni studenți, pe care universitățile i-ar dori să rămână în școala doctorală, sunt preluați de domeniul privat pentru programele lor și pentru producție. „(…)iar școlile doctorale rămânem cu studenți din ce în ce mai puțini care să facă doctorat. Societățile comerciale îi iau foarte repede și cercetarea noastră rămâne…Ei nu vor face cercetare, pentru că nu sunt interesați, la ei producția este cea care îi identifică și le dă continuitate economică. Ei bine, școala doctorală, care are domeniul acesta de cercetare, nu mai poate avea continuitate, pentru că nu mai are doctoranzi, cercetători (…) În discuțiile noastre am dori să aducem în prim-plan tema cercetării și în același timp să ne și protejăm de cei care vin fără să aibă vreo justificare în a ne critica în tot domeniul nostru”, a explicat ÎPS Irineu.

La finalul conferinței organizate de Universitatea din Craiova se va pune în mișcare realizarea unui forum al școlilor doctorale din România, care să cuprindă toate școlile doctorale, universitățile, forum care va fi condus de un președinte și câțiva vicepreședinți, în care să fie reprezentate toate disciplinele și care va avea rolul de menținere a dialogului cu Ministerul Educației, a menționat ÎPS Irineu.

Universitatea din Craiova organizează, în perioada 21 — 22 septembrie 2017, prima Conferință Națională a Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat, care are ca obiectiv găsirea de soluții pentru optimizarea activității doctorale din universitățile românești. La conferință participă rectori, directori IOSUD, directori de școli doctorale de la peste 40 de universități din țară, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale. Pe lângă cercetarea doctorală, alte teme de dezbatere vizează legislația actuală de acreditare și reacreditare a domeniilor de doctorat și a școlilor doctorale, legislația privind obținerea atestatului de abilitare și a calității de conducător de doctorat, armonizarea relației dintre Ministerul Educației Naționale și Instituțiile Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS