7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNouă medicamente noi, pe lista de compensate şi gratuite

Nouă medicamente noi, pe lista de compensate şi gratuite

Nouă medicamente noi urmează să intre pe listele de compensate şi gratuite conform proiectului de hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii.
Potrivit economica.net, dintre acestea, cinci molecule se adresează pacienţilor care suferă de HIV/SIDA, iar restul sunt pentru tratamentul cancerului renal, diabetului, psoriazisului şi bolilor cardiovasculare.

Aceste medicamente noi ar trebui să poată fi prescrise bolnavilor cel târziu până la sfârşitul lunii viitoare.
Reprezentantul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Vlad Negulescu, a susţinut însă în cadrul dezbaterii de la Ministerul Sănătăţii că mai trebuie să fie finalizate două protocoale – pentru cancerul renal şi psoriazis.

„Nu avem nicio nemulţumire, ne asociem cu producătorii de inovative şi cu asociaţiile pacienţilor de a lupta pentru accesul la tratament. Nu înţelegem însă de unde se vor lua bugetele care vor acoperi aceste medicamente noi, în mod sigur ele vor fi acoperite din taxa clawback. Aceasta afectează în primul rând medicamentele generice, pe care le iau, să zicem, pacienţii cardiaci, care sunt vreun milion. Or, ştim cu toţii că insuficienţa cardiacă poate să ducă la accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Această afecţiune este ţinută cu greu în frâu sub tratament medicamentos iar în lipsa lui posibil ca toţi aceşti pacienţi să ajungă la complicaţii. Din nefericire, noi nu o să mai putem fabrica aceste medicamente care costă trei lei sau patru lei pentru că introducerea moleculelor noi pe listă o să ducă la o taxă clawback de 30-35%”, a declarat Viorica Predună, vicepreşedinte la Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Ea a reiterat necesitatea eliminării taxei clawback şi a solicitat Guvernului să găsească bani pentru a permite accesul tuturor pacienţilor la tratamente, nu doar al unei anumite categorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS