21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețul energiei pe platforma bursieră destinată populației, mai mare cu 45% în trimestrul patru

Prețul energiei pe platforma bursieră destinată populației, mai mare cu 45% în trimestrul patru

Prețurile la energie stabilite pe platforma bursieră de unde furnizorii cumpără electricitate pentru consumatorii casnici vor fi în trimestrul patru cu 45% mai mari decât în trimestrul doi, și, totodată, sunt similare cu cele de pe piața spot, potrivit datelor postate pe site-ul bursei de energie OPCOM, informează Agerpres.
Licitațiile pentru trimestrul IV de pe Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), de unde furnizorii cumpără energie pentru populație, au avut loc pe 12 și 13 septembrie.
Ele s-au încheiat la prețul de 267 de lei pe MWh pentru perioada de vârf de consum, respectiv orele 18:00 – 22:00, la prețul de 254 de lei pe MWh pentru intervalul orar 7:00 – 24:00 și la prețul de 230 de lei pentru intervalul 1:00 – 24:00.
Aceste prețuri sunt comparabile cu cele de pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare) din ultima perioadă și chiar mai mari decât prețul energiei cu livrare joi, 14 septembrie, care este de 249 de lei pe MWh pentru orele de vârf de consum și 199 lei pentru gol de consum, cu o medie de 224 lei pe MWh.
Licitația pentru trimestrul al III-lea a fost suspendată, însă, față de trimestrul al II-lea al anului, prețurile de acum sunt cu 45% mai mari pentru toate intervalele orare. Și față de trimestrul IV 2016, prețurile de acum sunt mai mari cu până la 46%.
Piața Centralizată pentru Serviciul Universal este platforma de unde furnizorii de ultimă instanță, adică cei tradiționali, cumpără energia pentru consumatorii casnici, prin licitații trimestriale, cu prețuri minime și maxime stabilite de ANRE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS