6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRectificare bugetară: Transporturile pierd aproape jumătate din buget, se taie şase miliarde de lei

Rectificare bugetară: Transporturile pierd aproape jumătate din buget, se taie şase miliarde de lei

Ministerul Transporturilor este marele perdant al rectificării bugetare, potrivit documentului obţinut de economica.net din surse guvernamentale.  Rectificarea este într-adevăr pozitivă, dar la a doua cifră după virgulă. Se alocă în plus 102 milioane de lei, adică doar 0,04% în plus faţă de sumele inţiale.
În sume absolute, cei mai mulţi bani se taie din bugetul Ministerului Transporturilor, nu mai puţin de 44% din cât primise iniţal, adică peste 6,2 miliarde de lei. Transporturile mai rămân cu doar 7,8 miliarde de lei, faţă de 14 miliarde, cât se decisese iniţial.
Al doilea perdant este Ministerul Dezvoltării Regionale, căruia i se iau 30%, adică aproape 2 miliarde de lei, astfel că mai rămâne cu doar 4,7 miliarde de lei.
Ministerul Cercetării este al treilea perdant. I se iau 318 milioane de lei, adică 18% din buget.
Urmează Ministerul Comunicaţiilor, care pierde nu mai puţin de 59% din buget, adică 303 milioane de lei

În clasamentul ministerelor care pierd bani, urmează Ministeriul Educaţiei, cu un minus de 239 de milioane de lei, adică 5% din buget.

Situaţia defalcată:

La bugetele locale au fost asigurate 697 milioane lei pentru:

-salariile profesorilor din învățământul preuniversitar – 350 milioane lei

-centre persoane cu handicap – 89,2 milioane lei

-insotitori persoane cu handicap – 110,9 milioane lei

-programul cornul si laptele in scoli – 69,1 milioane lei

-directiile de asistenta sociala si protectia copilului – 78 milioane lei

La Ministerul Sanatatii s-a asigurat suplimentar  suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, in principal personalul medical din unitățile sanitare.

La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost asigurate suplimentar suma de 1,775 miliarde pentru schemele de plăți directe pe suprafata. Aceste sume vor fi asigura integral plata în avans, pentru înființarea culturilor în anul 2018. Totodata se va asigura cofinanțarea proiectelor depuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 finantate din FEADR.

La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:

-asigurarea drepturilor salariale și de pensii ale polițiștilor
-asigurarea mentenanței la elicopterele din dotare
– achiziția de echipamente de protectie pentru polițiști

La Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, în completarea fondurilor europene pentru programul start-up nation suma de  250 milioane lei.

La Ministerul Muncii si Justitiei Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferenta pensiilor si drepturi de asistenta sociala.

La Ministerul Finantelor Publice – Actiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinantarea de la bugetul de stat in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS