12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateR. Moldova: Guvernul trimite militari la un exerciţiu NATO în Ucraina, în pofida interdicţiei preşedintelui

R. Moldova: Guvernul trimite militari la un exerciţiu NATO în Ucraina, în pofida interdicţiei preşedintelui

Un contingent de militari din Republica Moldova participa la exerciţii multinaţionale în Ucraina, în pofida scandalului legat de acest subiect dintre Guvernul de la Chişinău şi preşedintele Igor Dodon, care este şi comandant suprem al forţelor armate. El s-a opus prezenţei Republicii Moldova la aceste exerciţii prin suspendarea deciziei Guvernului şi a cerut joi pedepsirea celor care nu i-au respectat decretul, relatează Radio Chişinău, citat de HotNews.ro.
Un contingent al Armatei moldovene, format din 57 de militari, participa în perioada 7-23 septembrie la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la poligonul din Iavoriv, în nord-vestul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Chişinău.
Participarea militarilor moldoveni la aceste exerciţii a fost în centrul agendei politice de la Chişinău în ultimele zile, după ce preşedintele Igor Dodon a interzis acest lucru, aminteşte Radio Chişinău. Totuşi, Executivul s-a întrunit miercuri şi a aprobat detaşarea contingentului de militari prin hotărâre de Guvern.
Igor Dodon a făcut însă uz de o prevedere din Constituţie care îi permite să suspende actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale. Cu toate acestea, hotărârea a fost publicată miercuri într-o ediţie specială a Monitorului Oficial, iar militarii s-au deplasat în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon a anunţat în această dimineaţă că şeful statului a dispus prin ordin să fie efectuat un control în unităţile militare pentru a verifică prezenţa şi a lua deciziile necesare, inclusiv retrogradarea celor vinovaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS