12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate50 milioane de euro - sponsorizări acordate de industria farmaceutică în 2016 lumii medicale. Mese de sute de mii de euro şi legături cu lumea politică

50 milioane de euro – sponsorizări acordate de industria farmaceutică în 2016 lumii medicale. Mese de sute de mii de euro şi legături cu lumea politică

Un raport al Observatorului Român de Sănătate, citat de publicaţia europeană Politico, a analizat datele raportate oficial de industria farmaceutică ca reprezentând sponsorizări acordate medicilor, organizaţiilor şi instituţiilor publice din sistemul sanitar. Un număr semnificativ de medici şi organizaţii care au beneficiat de sponsorizări nu au raportat aceste finanţări, deşi erau obligate legal. În 2016, industria farmaceutică a finanţat cu 18,7 milioane de euro evenimente educaţionale şi cu aproape șase milioane de euro deplasări internaţionale pentru medici. Destinaţiile cele mai frecvente au fost Viena, Londra şi Copenhaga.
Raportul citat subliniază că valoarea totală a sumelor raportate de beneficiari (medici, organizaţii, spitale) este de patru ori mai mică decât valoarea totală a sumelor raportate de companiile farmaceutice. Cauzele ţin de neglijenţa cu care au fost completate raportările sau pur şi simplu de absenţa depunerii rapoartelor.
Observatorul Român de Sănătate oferă exemplul unui profesor cu grad universitar pentru care companiile farma au raportat sponsorizări în valoare de 44.137 de euro, dar care nu a depus nicio declaraţie, încălcând astfel articolul 814 din Legea Sănătăţii.
O altă situaţie neobişnuită este o sponsorizare în valoare de 720.594 de euro oferită de o companie farmaceutică unui beneficiar neprecizat, cu adresa în strada Clinicilor din Cluj, care poartă o singură descriere: „mese“.
Publicaţia europeană Politico subliniază cazul Asociaţiei SOS Drepturile Pacientului, care a primit în 2016 o sponsorizare de 180.000 de euro de la compania AbbVie. „Asociaţia a derulat o campanie pentru a creşte testările pentru hepatita C, o boală pentru care AbbVie oferă tratament în România“, afirmă Politico. „Europarlamentarul român Cristian Buşoi a apărut într-un clip promoţional în 2015, promovând activitatea asociaţiei – autoritatea română a audiovizualului a decis că acest clip nu este permis deoarece îl promovează pe Buşoi ca politician şi că este permis doar în perioada campaniilor electorale“, mai spune Politico.
O altă asociaţie aflată în topul beneficiarilor de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice este Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură, care a primit în 2016 finanţări în valoare de peste 300.000 de euro. Fundaţia este condusă de Mihaela Geoană, soţia lui Mircea Geoană.
Spitalele publice şi societăţile medicale profesionale sunt cei mai importanţi beneficiari ai finanţărilor din industria farmaceutică. Finanţările sunt însă de tipuri diferite. Spitalele primesc în special finanţări sub formă materială, cum ar fi donaţii de medicamente, mobilier, echipament medical etc. De exemplu, Institutul Clinic Fundeni a primit în 2016 finanţări în valoare de 1,6 milioane de euro.
Societăţile medicale profesionale primesc sponsorizări în special pentru evenimente educaţionale: Societatea Română de Cardiologie a primit peste 780.000 de euro în 2016.
Observatorul Român de Sănătate pune la dispoziţia publicului un instrument online prin care pot fi vizualizate grafic sursele şi structura finanţărilor primite individual de medici sau de organizaţii şi instituţiile publice din sistemul medical. Instrumentul poate fi accesat aici.
Fenomenul raportărilor incomplete sau imprecise reprezintă 14,26% din totalul raportărilor sponsorizărilor. Observatorul Român de Sănătate atenţionează că „această situaţie îngreunează identificarea acelor companii din industrie axate pe finanţări pozitive (de exemplu donaţii de medicamente, finanţări ale unor activităţi independente de cercetare etc.) şi diferenţierea lor de companiile care folosesc sponsorizările ca mijloc mascat de stimulare a comportamentelor de prescriere a medicamentelor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS