13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUSR depune la DNA plângere pentru abuz în serviciu împotriva lui Liviu Dragnea, după convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului

USR depune la DNA plângere pentru abuz în serviciu împotriva lui Liviu Dragnea, după convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului

Uniunea Salvaţi România va depune săptămâna această, la DNA, o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe care îl acuză de abuz în serviciu, fals şi uz de fals pentru convocarea ilegală a sesiunii parlamentare extraordinare a Parlamentului, a anunţat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, citat de HotNews.ro.

„În această săptămâna USR va depune plângere penală la DNA împotriva lui Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals pentru că neconvocarea Biroului Permanent e caz clasic de abuz în serviciu. Nu au fost îndeplinite condiţiile legale, Dragnea a publicat în Monitorul Oficial o convocare care nu îndeplinea condiţiile prevăzute de Constituţie sau regulament”, a anunţat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, citat şi de News.ro.

Dan Barna spune că niciuna dintre condiţiile prevăzute de Constituţie pentru convocarea unei sesiuni extraordinare nu a fost îndeplinită: „Nicuna dintre cele trei condiţii – solicitarea preşedintelui României, solicitarea Biroului permanent al uneia dintre Camere sau solicitarea a o treime dintre parlamentari – nu a fost îndeplinită, el (Liviu Dragnea – n. red.) a pretins că sunt îndeplinite, explicaţiile cu şedinţa telefonică nu au acoperire în regulament.”

Liviu Dragnea şi-a delegat luni atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor, de marţi până vineri, vicepreşedintelui acestui for, Florin Iordache. Acest lucru s-a întâmplat chiar înainte că Parlamentul să se întrunească, săptămâna această, în sesiune extraordinară.

Potrivit articolului 66, alineatele 2 şi 3 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de către preşedinţii acestora.

Şedinţa Biroului Permanent în care s-a discutat convocarea sesiunii extraordinare a fost suspendată din lipsa de cvorum.

Florin Iordache a făcut declaraţii contradictorii privind şedinţa Biroului Permanent, afirmând mai întâi că s-a dat un vot pentru stabilirea sesiunii extraordinare marţi, apoi negând că s-a votat ceva în timpul acelei discuţii, ea fiind una „informală”, pentru că la final să afirme că ea a avut cvorum, iar o stenograma oficială poate fi consultată la Secretariatul General.

Florin Iordache a susţinut, marţi, de la tribună plenului, că deputaţii au fost convocaţi în mod „regulamentar şi constituţional” la sesiunea extraordinară, în condiţiile în care membrii Biroului Permanent şi liderii de grup au fost sunaţi luni, iar „cu o majoritate covârşitoare”, s-a decis programul forului legislativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS