3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBNR a revizuit în sus prognozele de inflaţie. "Tot mai puţine preţuri scad, tot mai multe cresc"

BNR a revizuit în sus prognozele de inflaţie. „Tot mai puţine preţuri scad, tot mai multe cresc”

Banca Naţională a României a revizuit în sus prognozele de inflaţie pentru următoarea perioadă, cea pentru decembrie 2017 fiind de 1,9% (+0,1 puncte procentuale faţă de prognoza anetrioară), iar pentru decembrie 2018 – de 3,2% (+0,1 pp), a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.
Pentru iunie 2019, prognoza de inflaţie a BNR este 3,5% „la taxe constante”, în sensul că ar putea fi atinsă această valoare dacă fiscalitatea nu va influenţa preţurile.
„Din ce în ce mai puţine preţuri scad şi, în acelaşi timp, din ce în ce mai multe preţuri cresc, arată indicele de difuziune”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Inflaţiei.

„Presiuni în sus asupra inflaţiei vin atât din politica fiscală, cât şi din preţurile administrate, în special la energie”. De asemenea, „presiuni şi de pe piaţa forţei de muncă, dar şi din importuri, unde preţurile nu mai scad. Costurile cu manopera, dar şi cele cu materia primă, merg în sus”, a arătat guvernatorul.
Mugur Isărescu a mai spus că tendinţa este imprimată de preţurile alimentelor. Iar preţurile la energie „deocamdată au inversat traiectoria în trimestrul al doilea – de la scăderi au trecut la creşteri”. De asemenea, „au avut o oarecare influenţă şi tensiunile politice din luna iunie, care au afectat temporar cursul de schimb”.

Referindu-se la consumul populaţiei ca „principal motor de accelerare a creşterii economice”, Mugur Isărescu a arătat că „din păcate” consumul este încurajat şi de creditare.
Întrebat cum comentează intenţia Ministerului Finanţelor de a reintroduce supraacciza la carburanţi, guvernatorul BNR a spus că „ne va afecta, va împinge inflaţia în sus”. „N-am introdus-o în calculul prognozei, pentru că deocamdată este doar o discuţie. Riscul, aţi văzut, vine din politica fiscală şi din preţurile administrate”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS