11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSărbătoarea de 4 Iulie a avut o temă sportivă, la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti

Sărbătoarea de 4 Iulie a avut o temă sportivă, la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti


Recepția de Ziua Independenței care a avut loc marți, la Ambasada SUA la București, a fost dedicată baseball-ului și personalității lui Jackie Robinson, fiica sportivului, Sharon Robinson, fiind oaspete special al evenimentului. Curtea reprezentanţei diplomatice a fost amenajată ca un mare teren de baseball. Pe margini au fost amplasate standuri cu bunătăţi pentru toţi invitaţii: oficialitati, sportivi, cetăţeni români şi străini.
Sharon Robinson a vorbit despre implicarea tatălui ei în lupta pentru drepturile civile, dar și despre mișcările pentru drepturile omului din prezent.
Anterior, Sharon Robinson a participat la proiecția la București a filmului despre viața tatălui său, „42”. „A fost incredibil, pentru că am avut copii de toate vârstele, au pus întrebări”, a spus ea. De altfel, numărul purtat de Jackie Robinson pe tricou, „42” a fost afișat pe clădirea Ambasadei, alături de fotografii cu Jackie Robinson alături de familie sau de Martin Luther King Jr.
Sharon Robinson a vorbit despre lupta pentru drepturile civile din prezent.
„Trebuie să le arăți aleșilor că ești aici, ești cu ochii pe ei și că vrem să protejăm toate lucrurile pe care le-am câștigat. Este vorba de faptul că ne protejăm, evoluăm”, a punctat ea. Robinson a subliniat că, dacă în SUA „inițial, mișcarea pentru drepturile omului a fost o chestiune legată de rasă, acum este o problemă universală”. „Este mai complexă, dar o luptă foarte importantă”, a punctat ea.
La recepţia organizată la Ambasada SUA, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi, la recepţia cu ocazia Zilei Independenţei SUA, că este ”vitală” întărirea relaţiilor transatlantice, România învăţând, pe durata parteneriatului cu SUA, ce înseamnă ”forţa democraţiei” şi ”respectul faţă de justiţie”.
”În aceşti 20 de ani, România a învăţat, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, ce înseamnă forţa democraţiei şi respectul faţă de justiţie, stat de drept şi transparenţă. Cetăţenii români ştiu astăzi că valorile democratice nu pot fi negociate. Acestea sunt principii înscrise şi în declaraţia de independenţă a Statelor Unite ale Americii şi iată, ele aduc popoarele noastre cu atât mai aproape”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Hans Klemm a vorbit despre nevoia unui cadru politic stabil şi a consultărilor veritabile cu actorii implicaţi
„Putem face acest lucru cu eficienţă maximă aici, în România, într-un cadru de politici stabil, previzibil, transparent, caracterizat de consultare veritabilă cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu investitorii străini”, a spus ambasadorul SUA la Bucureşti.
Colaborarea militară şi în domeniul aplicării legii este „mai strânsă decât oricând”, a precizat Klemm, adăugând că va colabora cu „partenerii români pentru a îmbunătăţi securitatea transatlantică, pentru a garanta stabilitatea în regiunea Mării Negre şi pentru a lupta împotriva terorismului aici şi peste hotare, la mare distanţă”.
Hans Klemm a declarat că Ambasada SUA la Bucureşti va îndeplini angajamentul preşedintelui Trump de “a consolida şi mai mult parteneriatul strategic” cu România.
„Suntem dornici să susţinem România în angajamentul său de a investi 2% din PIB pentru apărare”, a spus Klemm.
Hans Klemm a subliniat şi interesul pentru dezvoltarea partneriatului strategi împreună cu Guvernul condus de premierul Mihai Tudose.
„Aşteptăm cu interes să dezvoltăm fiecare dimensiune a parteneriatului nostru împreună cu noul guvern condus de prim-ministrul Mihai Tudose şi cu membrii Parlamentului României”, a spus oficialul american.
Ambasadorul SUA a reiterat realizările parteneriatului startegic dintre România şi SUA: aderarea României la NATO, sacrificiul comun pe câmpurile de luptă din Irak şi Afganistan, deschiderea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu şi întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu preşedintele Trump la Washington.

La eveniment au fost invitate trei foste vedete ale Ligii Profesioniste de Baseball: Scott Erickson, LaTroy Hawkins și Marlon Anderson. Evenimentul a inclus un zbor demonstrativ al Iacărilor Acrobați.

În debutul evenimentului, imnul SUA a fost cântat de Monica Anghel, iar cel român de orchestra Ministerului Apărării Naționale. Ceremonia oficială a fost urmată de va fi un recital al Monicăi Anghel, urmat de un altul al trupei Freestay. Printre cei prezenți la recepția de Ziua Independenței s-au numărat membri ai corpului diplomatic, ai mediului politic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS