21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcord de 4,8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea gigantului zăcământ de gaze South Pars

Acord de 4,8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea gigantului zăcământ de gaze South Pars

Un consorțiu condus de firma franceză Total SA va semna luni un acord de 4,8 miliarde de dolari cu Iranul pentru dezvoltarea unui zăcământ gigant de gaze offshore, prima investiție energetică occidentală după ridicarea sancțiunilor, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Petrolului de la Teheran.

South Pars, cel mai mare zăcământ de gaze din lume, este împărțit de Iran și Qatar în Golful Persic. Zăcământul conține 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze, sau 8% din rezervele mondiale cunoscute și este împărțit de Iran și Qatar în Golful Persic. În prima etapă, a proiectului diviziunii 11 a zăcământului South Pars, costurile sunt estimate la două miliarde de dolari, iar gazul produs va fi transportat prin rețeaua de gazoducte a Iranului, a anunțat recent Total.

Conform analiștilor, Total va opera zăcământul și va avea o participație de 50,1% în acest proiect. Petropars, o subsidiară a National Iranian Oil Company, va deține 19,9% în timp ce compania chineză CNPCI va avea o participație de 30%.

Și alte companii occidentale ar putea reveni în Iran după semnarea acestui acord, un pas înainte spre îndeplinirea obiectivului autorităților de la Teheran de majorare a producției de țiței și gaze naturale în următorii ani.

Sursa: AGERPRES

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS