10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcţiune pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor: Poliţiştii au aplicat peste 6.500 de sancţiuni

Acţiune pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor: Poliţiştii au aplicat peste 6.500 de sancţiuni

Peste 6.500 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţişti, în cadrul unei acţiuni ce a vizat prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor. În 16 cazuri, polițiștii au dispus imobilizarea autovehiculelor, întrucât pericolul creat prin defecțiunile tehnice constatate era unul major, se precizează într-un comunicat emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

În perioada 20 – 21 iunie, Direcția Rutieră a Poliției Românea a organizat o acțiune, la nivel național, împreună cu Registrul Auto Român, pentru prevenirea evenimentelor rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor. La acțiune au participat peste o mie de poliţişti rutieri din totă ţara, precum şi 117 reprezentanți ai Registrului Auto Român, cu 58 de autolaboratoare de control tehnic, fiind controlate 9.821 de autovehicule.

Echipele de control au urmărit verificarea sistemului de frânare, a celui de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante, a mecanismului de direcție, instalației de iluminare/semnalizare, existenței și autenticității seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, precum și a legalității montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate.

De asemenea, a fost verificat sistemul de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie), corectitudinea datelor din certificatul de înmatriculare și concordanța acestora cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor, deținerii inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia, deținerii certificatului de agreare pentru activitatea de transport în regim de taxi/viza anuală și aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 6.513 sancțiuni contravenționale. Din totalul acestora, trei au fost aplicate pentru defecţiuni ale sistemului de frânare, 13 pentru defecţiuni ale mecanismului de direcție, 186 pentru defecțiuni ale sistemului de rulare (anvelope), 461 pentru defecțiuni ale instalațiilor de iluminare/semnalizare, 68 pentru aplicarea de folii neomologate sau a tratamentelor chimice pe parbriz, geamurile laterale sau lunetă, iar 463 pentru alte defecțiuni tehnice.

Au fost reţinute 16 permise de conducere şi retrase 613 certificate de înmatriculare

Totodată, 125 de sancţiuni contravenționale au fost aplicate pentru neefectuarea în termen a inspecţiei tehnice periodice (ITP), 12 pentru utilizarea luminilor de ceață, în alte condiții decât pe timp de ceaţă, 5.057 pentru alte abateri de la normele rutiere și 125 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Pentru defecțiuni tehnice grave ale mecanismului de direcție sau ale sistemului de frânare au fost reținute 16 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, iar pentru alte defecțiuni, cu gravitate mai redusă, au fost retrase 613 certificate de înmatriculare, dintre care 568 vehiculelor înmatriculate în România, 19 vehiculelor înmatriculate în alte state și 16 certificate de înmatriculare retrase autovehiculelor cu două sau trei roţi. Polițiștii rutieri au dispus, în 16 cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul creat de defecțiunile tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS