22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD şi UDMR nu s-au mai înţeles. UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

PSD şi UDMR nu s-au mai înţeles. UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

Unul câte unul, proiectele UDMR pentru care obţinuseră sprijin din partea PSD, printre care şi declararea zilei de 15 martie ca zi a comunităţii maghiare din România, au fost blocate astăzi în Parlament. Potrivit Mediafax, UDMR a reacţionat imediat şi a anunţat că nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, decizie conturată ieri după voturile PSD în comisii şi scop pe care îl urmărea conducerea social-democraţilor pentru schimbarea premierului. Surse politice au declarat că factorul declanşator al răsturnării situaţiei a fost faptul că PSD şi UDMR nu au căzut la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie, iar comisiile au fost anulate.

Un alt proiect de lege aparţinând UDMR a fost retras marţi de pe ordinea de zi a plenului Senatului, actul normativ urmând să reglementeze finanţarea din fonduri publice a învăţământului superior confesional particular.
Proiectul de lege prevedea ca „statul să ofere sprijin învăţământului teologic pastoral acreditat în instituţiile de învăţământ superior confesional particular”, din fonduri publice, în cazul care în cadrul învăţământului superior de stat nu există învăţământ teologic pastoral specific cultului respectiv.

UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat marţi senatorul Tanczos Barna, care a precizat că atâta timp cât toate negocierile au picat cu PSD, UDMR nu are de ce să intre în ”cearta internă” a social democraţilor.

”Din moment ce înţelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi proiectele de legi pe care le-am stabilit ieri la discuţiile de dimineaţă , nu avem să avem absolut niciun motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD”, a declarat Tanczos Barna.

Barna a mai afirmat că nu crede că vor mai avea loc negocieri între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE.
UDMR nu a decis încă dacă parlamentarii formaţiunii vor fi prezenţi în sală la votul pentru moţiunea de cenzură şi se vor abţine de la vot sau dacă nu vor participa la şedinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS