11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAleșii și-au votat pensii speciale uriașe. Cum se calculează acestea

Aleșii și-au votat pensii speciale uriașe. Cum se calculează acestea

Parlamentarii și-au votat pensii speciale, care nu au nimic de-a face cu sistemul contributivității la stat (Foto: secundatv.ro)
Parlamentarii și-au votat pensii speciale, care nu au nimic de-a face cu sistemul contributivității la stat (Foto: secundatv.ro)

Cea mai ingenioasă modalitate de calculare a pensiilor speciale a fost votată de parlamentari chiar pentru ei. Modul de calcul al „indemnizațiilor de vârstă“ pentru aleșii poporului înseamnă aplicarea unui coeficient asupra indemnizațiilor lunare brute primite de deputați și senatori. S-a încercat ca aceeași formulă „specială“ de calcul să fie adoptată și pentru pensiile primarilor, viceprimarilor și șefilor de la consiliile județene, însă Curtea Constituțională le-a dat peste nas aleșilor locali. 

Într-un articol anterior vă arătam cum se calculează pensiile personalului care nu se supune Legii pensiilor nr. 263/2010, ci beneficiază de sisteme de pensii speciale. Pentru militari, polițiști, funcționari publici cu statut special, judecători, procurori și personalul auxiliar din instanțe și Parchete se iau în calcul, în vederea pensionării, veniturile din ultimul an la unii sau din ultimele luni la alții, respectiv veniturile brute obținute timp de șase luni consecutive din ultimii cinci ani, după caz, fără să se țină cont de principiul contributivității, care se aplică pentru alți angajați de la stat (profesori, medici și alții) și pentru toți salariații din mediul privat. Modul de calcul preferențial al pensiilor speciale, numite și indemnizații de vârstă, face ca pensiile acestor categorii de persoane să fie mult mai mari decât ale celor care muncesc o viață întreagă și se pensionează la limită de vârstă, după 35 de ani de vechime sau chiar mai mult. Și vechimea în muncă a acestor categorii de persoane este mai mică decât cea obligatorie pentru persoanele din mediul privat.

Parlamentarii ajung la pensii speciale uriașe

Legea 357/2015 pentru completarea legii privind statutul senatorilor și deputaților prevede că aceștia trebuie să respecte limita de vârstă prevăzută în Legea pensiilor, în anexele 5 și 6 la lege. Deci parlamentarii pot ieși la pensie la 65 de ani bărbații și 62 de ani și câteva luni femeile. Diferența apare la modul de calcul al pensiei speciale, numită „indemnizație la limită de vârstă“. Așadar, potrivit Legii 357/2015, la art. I, alin. (3) se precizează: „Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată“. Pensia specială se calculează proporțional cu perioada de mandat parlamentar exercitată, dar nu mai puțin de un mandat de senator sau deputat.
Indemnizațiile parlamentarilor pornesc de la 5.440 de lei brut și ajung la 16.000 – 17.500 de lei brut pe lună, în funcție de rolul pe care parlamentarii îl au în diverse comisii parlamentare și funcții de președinte, respectiv vicepreședinte la Senat sau Camera Deputaților.
GdS a efectuat o serie de calcule pornind de la formula de calcul stabilită de lege. Așadar, un parlamentar care a stat în parlament timp de trei mandate va avea o pensie de 4.308 lei pe lună doar pentru activitatea de parlamentar. Am presupus că valoarea indemnizației brute a fost aceeași pe parcursul celor trei mandate. Această indemnizație de vârstă se cumulează cu pensia care îi reiese din activitatea depusă de-a lungul vieții, în afara celei de parlamentar.
În cazul în care indem­nizația brută de parlamentar este de 17.500 de lei pe lună, cât este acum în anumite cazuri de parlamentari cu funcții, și dacă presupunem că este aceeași indemnizație timp de trei mandate, atunci pensia specială a alesului respectiv (indemnizația de vârstă) ajunge la 13.860 de lei pe lună. Cu alte cuvinte, pensia specială a unui singur parlamentar cu funcție poate ajunge cât pensia lunară medie încasată de 15 pensionari din Dolj, din sistemul public de pensii.
Potrivit legii, pensiile speciale ale parlamentarilor cresc încontinuu, în sensul că crește cuantumul pensiei ori de câte ori se majorează indemnizația parlamentarilor aflați încă în parlament.

Indemnizații dublate pentru parlamentari

Dacă pentru medici și profesori nu s-au găsit bani pentru majorările salariale anunțate prin Legea salarizării, pentru parlamentari s-au găsit fonduri, astfel că lor li se dublează indemnizațiile din luna iulie a acestui an. Un parlamentar va avea o indemnizație de circa 11.600 de lei de luna viitoare, în creștere de la aproximativ 5.440 de lei, cât este acum. Acest lucru înseamnă că atunci când unii dintre demnitari se vor pensiona vor beneficia de pensii speciale și mai mari, având în vedere că veniturile li se dublează din iulie încolo.

Pensiile speciale ale primarilor, declarate neconstituționale

Anii anteriori, legiuitorii au modificat de două ori Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali, pentru a introduce pensii speciale și pentru aleșii locali, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene. Modelul de calcul al pensiilor speciale ar fi fost similar cu cel al parlamentarilor, în funcție de indemnizația brută primită și de numărul de luni de mandat. Cuantumul indemnizației pentru limita de vârstă ar fi urmat să se acorde în limita a trei mandate și se va calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară, ceea ce făcea ca primarii și restul aleșilor nominalizați mai sus să primească pensii speciale de circa 5.000-5.200 de lei pe lună, iar în cazul președinților de consilii județene, chiar mai mult.
Anul trecut, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional exact articolul care se referea la pensiile speciale ale aleșilor locali, pe motiv că nu respecta Constituția. Legea privind statul aleșilor locali a trecut din nou prin parlament și iarăși a fost menținut privilegiul pensiilor speciale, însă a fost din nou declarat neconstituțional.
La ora actuală, primarii și restul aleșilor locali se pensionează la fel ca orice angajat la privat sau la stat fără privilegii, în funcție de contributivitate. Deci ei pot ieși la pensie anticipat sau la limită de vârstă, însă pot cumula eventual pensia cu indemnizația de primar, viceprimar sau președinte și vicepreședinte de consiliu județean. Și indemnizația pentru aleșii locali s-a majorat anul acesta. Un președinte de consiliu județean va primi o indemnizație brută de aproximativ 11.000 de lei, conform noii legi, primarul unui oraș cu peste 100.001 locuitori va avea o indemnizație brută de 10.150 de lei. Indemnizațiile primite în mandatele de primar se iau în considerare la calculul pensiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS