29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateManifestație de protest la Chișinău împotriva modificării sistemului electoral

Manifestație de protest la Chișinău împotriva modificării sistemului electoral

Mai multe organizații neguvernamentale, susținute de partide din opoziție, au chemat duminică cetățenii Republicii Moldova la protest împotriva modificării sistemului electoral prin introducerea sistemului mixt, proiect comun al deputaților socialiști și al celor democrați, informează Deschide.md și Radio Chișinău.
Astfel, cetățenii moldoveni au fost chemați la orele 12:00 în scuarul din fața Parlamentului Republicii Moldova.
Acțiunea este organizată oficial de către societatea civilă, dar potrivit relatărilor din presă este susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma DA și formațiunea Partidul Nostru.
Potrivit Radio Chișinău, la miting participau aproximativ 2.000 de oameni, manifestația desfășurându-se fără incidente.
Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor și-au anunțat intenția de a înlocui actualul sistem electoral, bazat pe liste de partid, cu unul mixt, în care jumătate dintre deputați să fie aleși pe liste de partid, iar altă jumătate în circumscripții uninominale.
În opinia PAS și Platformei DA, acest proiect ar favoriza corupția politica și ar dezavantaja partidele de opoziție.
Un aviz pe marginea proiectului din partea Comisiei de la Veneția, organism al Consiliului Europei specializat pe inginerii electorale, urmează să fie făcut public la 16 iunie.
La 8 iunie, șeful statului moldovean, Igor Dodon, a comunicat presei că a primit proiectul avizului Comisiei de la Veneția și a subliniat că unele recomandări vor putea fi luate în calcul, dar se va insista pe votarea proiectului inițiat de Partidul Socialiștilor la propunerea sa.
Agenția de știri Reuters cita zilele trecute un document al Comisiei de la Veneția în care este criticat proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, invocându-se riscul ca deputații, aleși în circumscripții uninominale, să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie subiect al interferenței politice în timpul implementării reformei.
Reprezentanții Partidului Democrat, aflat la putere în Republica Moldova, au propus anterior modificarea Codului Electoral și trecerea la sistemul de vot uninominal. Președintele Igor Dodon a afirmat că este necesar să se treacă la sistemul electoral mixt care presupune alegerea pe liste de partid a jumătate din numărul deputaților, iar cealaltă jumătate să fie aleasă pe circumscripții electorale uninominale.
Parlamentul a aprobat într-o primă lectură comasarea celor două proiecte de lege elaborate de democrați și socialiști cu privire la amendarea Codului Electoral al Republicii Moldova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS