17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcurs de oratorie, la Slatina

Concurs de oratorie, la Slatina

Echipajele care au participat la concursul de dezbateri
Echipajele care au participat la concursul de dezbateri
Cei mai buni oratori din județ s-au decis la Slatina, două echipaje fiind calificate la etapa națională
 
Concursul de dezbateri care se desfășoară de șapte ani în școli s-a transformat, în acest an, în olimpiadă națională, la Colegiul Național „Ion Minulescu“ din Slatina fiind stabilite, duminică, cele două echipaje care merg la etapa națională.
 
Aproape 40 de concurenți, din 10 licee din județ, s-au bătut în argumente, la Slatina, pentru a câștiga dreptul de a reprezenta județul Olt la faza națională a Olimpiadei de dezbateri. Concursul „Tinerii dezbat“ datează din 2010, iar în acest an s-a transformat în olimpiadă națională. Disciplina se predă deja la nivel național, opțional, în școli, însă, deși în județul Olt nu și-a găsit oficial locul în catalog, sute de elevi  sunt pur și simplu cuceriți de oratorie. Singurul club  de dezbateri „cu acte în regulă“ funcționează în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal, însă în multe alte licee tinerii își exersează, îndrumați de profesori pasionați, capacitatea de a-și argumenta ideile.
 
Greu de stabilit câștigătorii
 
13 echipaje s-au înscris în competiția județeană, trei dintre acestea la secțiunea „Avansați“, 10 la „Începători“. Lupta s-a dat până în ultima secundă, la „Începători“ echipajele având de argumentat, de pe pozițiile Guvernului, respectiv Opoziției, de ce sunt pro sau contra toleranței zero față de cazurile de agresitate din școli, după ce, în rundele trecute, s-au pronunțat pe subiectul interzicerii accesului pe rețelele de socializare a minorilor sub 13 ani. Argumentele tinerilor, și pro și contra, au ridicat nivelul dezbaterii peste ceea ce reușesc să ne arate parlamentarii aleși prin vot democratic. „Jocul“ de care elevii s-au îndrăgostit le-a pus în valoare deopotrivă inteligența și talentul actoricesc.
După două zile de dezbateri s-au desemnat și câștigătorii, la categoria „Începători“ locul I și dreptul de a reprezenta județul la etapa națională revenind echipajului Colegiului Național „Radu Greceanu“, care a „jucat“ finala cu Colegiul Național „Ion Minulescu“  Slatina. Echipajul calificat la „Avansați“ aparține Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal, la aceeași categorie concurând echipaje de la C.N. „Ion Minulescu“ Slatina și Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ Slatina.
„Concursul în sine, lansat în anul 2010, a pornit cu scopul clar de a promova în mediul școlar dezbaterea academică, într-un format care era acreditat la nivel internațional. Se promovează un set de valori, există niște reguli foarte stricte, care sunt aplicate după cum ați văzut, sunt stabilite foarte clar rolurile vorbitorilor și timpul alocat fiecărei secțiuni. Pentru mine a fost o mare plăcere să îi cunosc, să particip la câteva din meciurile lor, din păcate, cum meciurile s-au desfășurat în paralel, nu le-am putut vedea pe toate, i-am văzut foarte creativi, foarte plini de dorința de a câștiga și, bineînțeles, regula de bază a fost să dea dovadă de fair-play. Și acest lucru s-a întâmplat și sunt convinsă că se va întâmpla și în momentul anunțării câștigătorilor“, a declarat președintele comisiei care a organizat competiția județeană, inspector școlar Larisa Masay.  
Faza națională a noii olimpiade se va desfășura în cursul lunii iulie, la Piatra-Neamț.
Alina Mitran

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS