16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Transporturilor, despre privatizarea TAROM și a Companiei Aeroporturi: Exclus!

Ministrul Transporturilor, despre privatizarea TAROM și a Companiei Aeroporturi: Exclus!

Privatizarea operatorului aerian național, TAROM, și a Companiei Naționale Aeroporturi București nu va mai fi luată în calcul în acest mandat, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la evenimentul prilejuit de prezentarea noii aeronave ”Sarmizegetusa”, de tip Boeing 737-800 NG, care va face parte din flota TAROM, scrie Agerpres.

Întrebat dacă se mai ia în calcul privatizarea TAROM, ministrul a răspuns: „Exclus!”. „Pe acest mandat, niciodată nu se va lua în calcul privatizarea TAROM sau a aeroportului. Este o companie națională (TAROM-ul — n. r.) și, cu un management bun, această companie poate redeveni ceea ce a fost, un simbol”, a adăugat șeful de la Transporturi. Compania TAROM a prezentat, miercuri, aeronava „Sarmizegetusa”, de tip Boeing 737-800 NG, care va face parte din flota sa. „De ani de zile utilizez serviciile acestei companii și, de fiecare dată când zbor cu o aeronavă TAROM, mă simt acasă, mă simt mândru, mândru că sunt român, TAROM fiind unul dintre partenerii mei de încredere, atât pentru zborurile interne, cât și pentru zborurile externe. Îmi doresc ca acest lucru să se întâmple pentru toți românii și, din acest punct de vedere, am transmis ca și ministru al Transporturilor directive foarte clare managementului TAROM și vedeți astăzi că la trei luni de când am schimbat managementul la această companie prima aeronavă din cele 30 a intrat în flotă”, a precizat Cuc.

Acesta a susținut că revitalizarea pe piață a companiei TAROM este posibilă. „Revitalizarea TAROM și repoziționarea pe piață este un lucru posibil. Avem programul de guvernare care este foarte clar și pe componenta de aviație — și aici mă refer la TAROM — privind armonizarea flotei, reorganizarea companiei și, totodată, repoziționarea sa ca și concept de business”, a subliniat el. Reprezentanții Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române — TAROM au semnat un contract de achiziție a două aeronave noi Boeing 737-800 NG, cu o configurație de 189 de locuri, livrarea acestora urmând să fie efectuată în cursul lunii mai. Deocamdată, a fost livrată prima aeronavă, iar cea de-a doua va sosi în România în cursul săptămânii viitoare. Noile aeronave, care se vor adăuga celor 21 deja existente, au fost achiziționate prin procedură de leasing operațional (dry-lease), ce urmează a se desfășura pe o perioadă de 10 ani. Este vorba despre aeronave noi, recent ieșite din procesul de fabricație al firmei Boeing și care posedă caracteristica „EASA compliant”, adică respectă toate reglementările europene în materie de operare comercială. Configurația actuală este de 189 de locuri la clasa Economy, dar ea poate fi modificată în perioada următoare, în funcție de strategia economică a companiei. „Categoric, și varianta business va fi instalată”, a dat asigurări ministrul.
Pentru confortul pasagerilor, modelul B737-800 NG beneficiază de un nou concept de interior, denumit BSI — Boeing Sky Interior—, care dispune de un sistem de iluminare cu leduri de ultimă generație, compartimente mărite pentru bagaje, scaune ergonomice de tip „slim seats” și hublouir optimizate ca formă și mărime. Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM a fost înființată în anul 1954 și își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Începând din luna iunie a anului 2010, este membră a Aliantei SkyTeam, iar din 1993 membră a Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS