Raport CIAS: Evenimentele aviatice civile raportate în România au crescut cu 13,1%, în 2016

Imagine de arhivă (Sursa: renasterea.ro)
Autori


Numărul evenimentelor aviatice civile raportate în România, în 2016, s-a majorat cu circa 13% în comparație cu anul precedent, până la 1.531, dintre care 1.169 au însemnat evenimente operaționale, arată Raportul Anual privind Siguranța, publicat de Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), pe propria pagină de Internet.

Potrivit documentului, anul trecut, din totalul celor 1.169 de evenimente operaționale, cele mai multe (1.050) nu au afectat siguranța zborurilor, în timp ce 14 au fost accidente și nouă incidente grave. Totodată, 11 accidente și șapte incidente grave s-au produs pe teritoriul României, pentru care CIAS a demarat activitățile de investigație cu scopul de a determina cauzele producerii fiecărui eveniment și incident grav. Pe de altă parte, trei accidente și două incidente grave s-au produs în afara României, se notează în Raportul CIAS.

În plus, tot din cele 1.169 evenimente operaționale înregistrate, 1.001 s-au produs pe teritoriul României, în timp ce restul de 168 s-au consemnat în afara țării și au fost raportate de operatori înregistrați în România, au avut la bord pasageri români sau au fost implicate aeronave fabricate în România. Statistica CIAS relevă, de asemenea, faptul că din cele 1.531 de evenimente de aviație civilă înregistrate în 2016, un număr de 362 au fost încadrate la categoria ATM (Managementul Traficului Aerian), din care unul s-a produs în spațiul aerian al altui stat.

”Referitor la operațiunile de aviație generală și lucru aerian, în anul 2016 au fost raportate către CIAS 82 de evenimente. Dintre acestea, 47 au fost clasificate ca fiind fără efect asupra siguranței, 14 ca incidente, 5 incidente semnificative, două incidente grave și 14 accidente. În anul 2016, au fost raportate 1.021 evenimente de aviație civilă produse în operațiunile de transport aerian comercial. Din punct de vedere al severității, au fost înregistrate 940 evenimente fără efect asupra siguranței, 58 de incidente, un incident major, opt incidente semnificative, șapte incidente grave și șapte evenimente raportabile unde nu a existat intenție de zbor”, se menționează în Raportul CIAS.

Cauzele producerii evenimentelor aviatice


În ceea ce privește categoriile în care au fost încadrate evenimentele aviatice anul trecut, 179 s-au produs din cauza defecțiunilor componentelor/sistemelor aeronavei sau funcționarea defectuoasă a acestora, 122 ca urmare a coliziunii aeronavelor cu păsări și proxime coliziuni cu păsări, 115 pe segmentul SEC (evenimente legate de securitatea zborului: atacuri laser asupra aeronavelor sau pasageri turbulenți la bord), 52 pentru urgențe medicale, 30 de evenimente încadrate în categoria RAMP (unde sunt incluse operațiunile de deservire a aeronavelor la sol), 21 incluse în categoria SCF-PP (întreruperea arderii, oprirea sau funcționarea defectuoasă a oricărui motor, nefuncționarea sau funcționarea accidentală a reversoarelor cu jet, pierderea controlului asupra puterii, tracțiunii sau turației motorului), 20 din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (fulgere, ploaie abundentă, furtuni etc.) și, nu în ultimul rând, 17 incidente cauzate de turbulențele din timpul zborului.

Tot în 2016 au fost raportate 39 de evenimente aviatice incluse în categoria ADRM (evenimente asociate cu pistele, căile de rulare, platformă, zona de parcare a aeronavelor, clădirile etc.), 20 la categoria WILD (incursiuni cu animale pe pistă), 22 la RAMP (evenimente produse în timpul deservirii la sol a aeronavelor), 6 la categoria RI (risc de coliziune, acțiuni corective ale echipajului etc.) și două incidente grave și un incident în categoria GCOL (coliziunea dintre o aeronavă și un animal, o persoană, un vehicul, un obstacol o clădire etc.).

Conform anexei de definiții ale Raportului, evenimentul aviatic reprezintă o întrerupere operațională, un defect sau o eroare care a afectat sau poate afecta siguranța zborului, iar un incident aviatic face referire la un eveniment, altul decât accidentul, ce poate afecta siguranța exploatării aeronavei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 6 mai 2017

Actualitate

» Ministrul Sănătății: Sportivii profesioniști vor face și o ecografie de cord
» Bucureşti: Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de pe Pasajul de la Piaţa Sudului
» Opt români au fost răniţi într-un accident rutier, în Austria
» Raport CIAS: Evenimentele aviatice civile raportate în România au crescut cu 13,1%, în 2016
» IGPR: 447 de persoane au decedat anul trecut din cauza vitezei excesive
» Cluj: Pilotul şi copilotul unui echipaj străin, răniţi într-un accident la Raliul Transilvaniei
» 12 cetățeni irakieni care intenționau să intre ilegal în România, depistați de polițiștii de frontieră
» Pompierii, pregătiţi să intervină în situaţiile de urgenţă generate de vremea rea
» Bucureşti: Grupare specializată în proxenetism, destructurată de poliţişti
» IGPR: 216 persoane date dispărute sau urmărite, depistate de poliţişti în ultima săptămână
» Trafic rutier îngreunat pe A1, A2, A3 şi pe mai multe drumuri naţionale
» Restricţii rutiere pe Autostrada Bucureşti – Constanţa
» Dolj: Traficul feroviar a fost blocat la intrarea în staţia Işalniţa

Dolj

» Cod galben de inundații pe cursul râului Jiu de pe raza județelor Gorj și Dolj, până duminică dimineață

Olt

» Sute de elevi au mărșăluit pentru a-i oferi Georgianei șansa la viață

Mehedinţi

» Ploile şi grindina au făcut ravagii şi în Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Două accidente pe DN 7, pe drumul către Râmnicu Vâlcea

Sport

» Handbal (f): CSM București a ratat calificarea în finala Ligii Campionilor, învinsă de Vardar Skopje cu 38-33
» Micii spadasini se întrec la Memorialul „Dumitru Popescu“
» Handbal (f): CSM Bucureşti o înfruntă astăzi pe Vardar Skopje în semifinalele Ligii Campionilor
» Neacșu le-a făcut viața grea ilfovenilor (galerie foto)
» Alb-albaștrii vor victoria cu Viitorul
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (5-8 mai)

Top