17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea uceniciei, modificată în Senat. Firmele care încadrează stagiari şi ucenici pot primi salariul minim al acestora de la stat

Legea uceniciei, modificată în Senat. Firmele care încadrează stagiari şi ucenici pot primi salariul minim al acestora de la stat

Senatul a votat marţi un proiect de lege iniţiat de guvern prin care se modifică Legea Uceniciei. Potrivit HotNews.ro, proiectul ar permite că firmele care încadrează stagiari şi ucenici să primească salariul minim al acestora de la stat, banii urmând a fi decontaţi prin fondurile europene. Proiectul va merge în Camera Deputaţilor pentru votul decisiv.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia (între unul şi trei ani), de o suma în cuantum de 1125 lei/luna (net), echivalentul în lei a 250 euro/luna, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, se arată într-un comunicat al Guvernului la momentul în care Executivul a adoptat proiectul de lege, trimis ulterior în Parlament pentru dezbatere. Finanţarea poate fi făcută din fonduri europene structurale şi de investiţii – asistenţă financiară nerambursabilă acordată României, conform legii şi cu respectarea condiţiilor finanţatorului, şi din fonduri publice naţionale.

În paralel, proiectul iniţiat de guvern acordă angajatorilor câte 1350 de lei/luna (net), adică echivalentul a 300 euro/luna, pentru a stimula încheierea contracte de stagiu cu absolvenţi de învăţământ superior. Suma se acordă pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în limita fondurilor alocate. Măsură va putea fi finanţată din fonduri structurale şi de investiţii şi din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj. Sumele din bugetul asigurărilor pentru şomaj destinate finanţării acestor măsuri vor fi alocate în limita bugetului aprobat pe 2017 şi a estimărilor pe anii următori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operaţional Capital Uman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS