24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncălcarea libertății de exprimare, pusă pe hartă. N-a fost trecută cu vederea o ofensivă contra publicației Gazeta de Sud a Liei Olguța Vasilescu

Încălcarea libertății de exprimare, pusă pe hartă. N-a fost trecută cu vederea o ofensivă contra publicației Gazeta de Sud a Liei Olguța Vasilescu

Ruxandra Pătrașcu Maian avea 22 de ani și terminase Jurnalismul la Cluj când a decis să facă voluntariat la ActiveWatch. Lucrase o perioadă scurtă în presa clujeană și se lovise de tot felul de situații de cenzură și de impunere de subiecte pe criterii politice. Voia să vadă cam cât de comune sunt cazurile astea în România. ‘Și cel mai logic în perioada aia mi s-a părut să o iau către Active Watch și să văd ce pot să înțeleg de la ei.’ Din vara lui 2015 până-n iarna aceluiași an, a lucrat la Harta libertății de exprimare, verificând rapoarte și introducând informații.

Potrivit Agerpres, harta a fost gândită ca o bază interactivă de date și reunește materiale care fac referire la produsele jurnalistice, evenimentele locale și naționale și discursurile publice cele mai relevante legate de drepturile și libertățile omului. „Trebuie hrănită cu informație și o să dea mult înapoi, tot ca informație”, spune Liana Ganea, coordonatoarea proiectului. O îngrădire a libertății de exprimare de către Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, o ofensivă contra publicației Gazeta de Sud, lansată în 2013 de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, încercări de intimidare sau agresare a jurnaliștilor sau activițtilor, aproximativ 700 de subiecte au fost cartografiate cu ajutorul voluntarilor precum Ruxandra și al colaboratorilor FreeEx.

Rapoartele anuale FreeEx descriu cele mai grave încălcări ale libertății de exprimare și ale libertății presei: agresiuni, amenințări, presiuni ale autorităților, presiuni politice sau presiuni economice, situații de încălcare a dreptului de acces la informațiile de interes public, suspiciuni de cenzură și autocenzură, conflicte de muncă și legislație. Proiectul ‘FreeEx — Harta Interactivă a Libertății de Exprimare’ a încurajat cetățenia activă și a dezvoltat o platformă de comunicare pentru o comunitate de practică constituită din zeci de cetățeni (jurnaliști, activiști de drepturile omului, avocați, studenți, profesori, artiști, scriitori etc.). Harta a fost doar o parte din această inițiativă vastă prin care ActiveWatch a încercat să implice cât mai mulți oameni în munca de monitorizare și de reacție privind libertatea de exprimare.

Această comunitate a urmărit subiecte de pe agenda publică ce au afectat dreptul la imagine, dreptul la viață privată, drepturile minorilor sau drepturile minorităților, le-au documentat, au reacționat (prin proteste, analize, petiții, campanii etc), când s-au petrecut abuzuri, și au publicat sau au contribuit la publicarea de reacții și de materiale pe site-ul și pe blogul ActiveWatch. Multe dintre acestea au fost, ulterior, integrate în hartă.

Voluntarii care au contribuit la încărcarea informațiilor pe hartă au învățat să facă monitorizare de presă și și-au dezvoltat spiritul critic, dar au aflat foarte multe și despre problemele mediului jurnalistic din România. Au descoperit că, în general, codurile deontologice nu sunt respectate, și că accentul se pune pe aspecte negative ale vieții cotidiene. Că factorul politic joacă un rol în cenzura presei și că jurnaliștii sunt nu rareori agresați. Ruxandra, care a studiat Jurnalism din dorința de a face cândva investigații, ajunsese să citească foarte detaliat rapoartele pe care le primea și simte că a învățat o grămadă despre dedesubturile mediei românești în timpul proiectului.

Un proiect care a mai lăsat în urmă un blog cu zeci de articole remunerate sau scrise voluntar, zeci de întâlniri cu sute de studenți și ziariști, zeci de reacții publice și foarte mulți oameni care au învățat să detecteze în presa românească nuanțe și tăișuri noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS