21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Energiei: Există 21.432 de locuințe neelectrificate în România

Ministerul Energiei: Există 21.432 de locuințe neelectrificate în România

Ministerul Energiei a transmis Innovation Norway, entitatea care gestionează fondurile norvegiene, o bază de date cu un număr de 21.432 de locuințe neelectrificate, din care norvegienii vor selecta și vor racorda la rețea 10.000 de gospodării, se arată într-un răspuns transmis de Ministerul Energiei la solicitarea Agerpres.

În octombrie 2016, Guvernul României a semnat două memorandumuri de înțelegere, unul cu Islanda, Principatul Lichtenstein și Regatul Norvegiei, pentru implementarea Mecanismului Financiar pentru fonduri EEA (European Economic Area—EEA Grants) și cel de-al doilea cu Regatul Norvegiei pentru implementarea Mecanismului Financiar Norvegian (Norway Grants) (Monitorul Oficial nr. 838/21 octombrie 2016), pentru perioada 2014-2021.

Conform acestor memorandumuri, Ministerul Energiei a fost nominalizat drept partener de program pentru Programul Energie Regenerabilă, Eficiență Energetică, Securitate Energetică, în timp ce operator de fond a fost desemnat Innovation Norway, entitate norvegiană care gestionează fondurile și asigură implementarea propriu-zisă a programului.

„În cadrul acestui program, un domeniu special de interes îl constituie finanțarea unor soluții de furnizare a electricității în zonele unde racordarea la rețeaua de electricitate nu este fezabilă, cu scopul de a crește accesul la energie pentru 10.000 de gospodării, pentru care s-a alocat un buget de 10 milioane de euro”, se arată în răspunsul dat de Ministerul Energiei.

În acest context, în cursul lunii noiembrie 2016, Ministerul Energiei a solicitat Instituțiilor Prefecților date cu privire la gospodăriile neelectrificate din județele aferente. Pe baza răspunsurilor primite a fost constituită o bază de date însumând 21.432 gospodării neelectrificate.

„Această bază de date a fost transmisă Innovation Norway, care a dispus elaborarea unui studiu de prefezabilitate, în vederea identificării criteriilor de selecție a gospodăriilor ce vor fi finanțate și a soluțiilor optime din punct de vedere tehnico-economic pentru cele circa 10.000 de gospodării neelectrificate care ar putea fi cuprinse în program. În urma desfășurării de către consultantul angajat de Innovation Norway a unor vizite de documentare în teren, acesta va finaliza studiul de prefezabilitate prin care se va stabili modalitatea concretă de implementare a acestei componente a programului, respectiv criteriile după care vor fi selectate gospodăriile”, mai spun oficialii Ministerului Energiei.

Aceștia au adăugat că programul Energie Regenerabilă, Eficiență Energetică, Securitate Energetică se află în etapa de elaborare a notei conceptuale care va fi transmisă spre aprobare de către Innovation Norway în cursul lunii mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS