10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul vrea impozit de 10% începând din 2018, aplicabil venitului global al unei gospodării

Guvernul vrea impozit de 10% începând din 2018, aplicabil venitului global al unei gospodării

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a confirmat miercuri că în minister se lucrează de două luni la modificarea Codului Fiscal în vederea impozitului global. Informaţia a fost publicată marţi în exclusivitate de HotNews.ro. Viorel Ştefan a mai anunţat că Guvernul vrea să scadă cota unică de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018, urmând că această cota de impozitare să se aplice venitului global al unei gospodării. „Pe lângă cota unică de impozitare de 10%, va există o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2000 de lei”, a mai anunţat Viorel Ştefan.

Ştefan a explicat şi noţiunea de gospodărie: un grup de persoane, indiferent dacă sunt rude sau nu, care au un patrimoniu comun.

Ministrul a mai spus că prin introducerea impozitului pe venitul global se vor putea deduce din baza de impozitare diferite cheltuieli, precum sumele plătite pentru scheme de pensii private, asigurările de sănătate, studii şcolare ale copiilor. „Vorbim de aceeaşi cota unică de 16% şi intenţia e că din 1 ianuarie 2018 să fie 10% şi să aplice la veniturile globalizate, indiferent de sursă de provenienţă, pentru că doar aşa putem introduce sistemul de deduceri fiscale”, a declarat Viorel Ştefan.

„Dacă vrem dezvoltarea pensiilor private, trebuie să facem deductibile contribuţiile la pensii private. Dacă vrem să stimulăm anumite programe educaţionale, trebuie să le facem deductibile. Se poate merge până la a determina un anume comportament al cetăţenilor: dacă ai adus bonuri fiscale de un anume volum, poţi să beneficiezi de o anumită deductibilitate”.

Viorel Ştefan a mai spus că grupul de lucru din Ministerul Finanţelor lucrează încă la proiect, un prim draft fiind înmânat astăzi Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. El a mai spus că speră că proiectul să fie gata „în scurt timp” pentru a fi pus în discuţie publică.

De unde vom face rost de atâţia consultanţi fiscali? Viorel Ştefan: „ANAF are 30.000 de angajaţi, o parte vor deveni consultanţi fiscali. Mai avem o Camera a Consultanţilor Fiscali. E adevărat că ei dau consultanţă în business, dar poate că în timp vor merge şi spre persoane fizice. Noi oferim această posibilitate; dacă nu e atractivă, nu e obligatorie”.

Cum îşi va calcula un contribuabil impozitul pe care îl are de plata? „La final de an, consultantul fiscal îţi face dosarul. Dacă ai ţinut bonurile, e posibil să beneficiezi de deductibilitate la calculul impozitului pe venitul fiscal”.

„Vom promova instituţia consultantului fiscal, nu angajat de contribuabil. Statul va angaja consultanţi care-şi vor oferi serviciile gratuit. În acelaşi context a apărut necesitatea introducerii noţiunii de gospodărie: un grup, indiferent dacă sunt rude sau nu, constituţie un patrimoniu comun, se înregistrează la fisc. Se are că subiect de impunere gospodăria înregistrată fiscal”, a mai spus Viorel Ştefan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS