16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețul cărnii de porc, cel mai mare din ultimii 5 ani

Prețul cărnii de porc, cel mai mare din ultimii 5 ani

Carnea de porc s-ar putea scumpi din acestă lună. Preţurile ar putea creşte cu până la 30%, anunţă procesatorii, potrivit stiri.tvr.ro. Procesatorii spun că de vină sunt exporturile în creștere spre ţările asiatice. În paralel, efectivele de animale au scăzut. În magazine şi în pieţe, un kilogram de carne de porc costă acum, în medie, 20 de lei însă din această lună prețul va sări la 24 de lei, iar diferența se va vedea la raft în câteva săptămâni.

“Este cel mai mare preţ din ultimii 5 ani. Preţurile de săptămâna trecută la bursa din Germania au crescut într-o singură săptămână la peste 10% şi, din păcate, trendul mai departe este crescător. În total, până la sfârşitul anului, carnea de porc va creşte undeva la 35-40%”, a declarat pentru sursa citată președintele Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș.

Unul dintre motivele scumpirii este efectivul redus de animale, iar cererea este mai mare decât oferta. Germania, Belgia, Spania şi Ungaria sunt principalele ţări din care importăm carne de porc. Asta în timp ce producătorii autohtoni cer ajutor de câțiva ani. Ministerul Agriculturii a pregătit un program de sprijin pentru fermieri. Aceștia ar putea primi 10.000 de euro pentru 200 de capete de porci livrați către abatoare autorizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS