17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘapte foști membri ANRP și doi evaluatori, puși sub acuzare de DNA

Șapte foști membri ANRP și doi evaluatori, puși sub acuzare de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au pus sub acuzare șapte foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, în legătură cu acordarea unor despăgubiri pentru un teren, a cărui valoare a fost mult supraevaluată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acest dosar sunt urmăriți penal foștii membrii ai ANRP Ingrid Zaarour (președinte), Remus Virgil Baciu (vicepreședinte), Mihnea Remus Iuoraș (vicepreședinte), Ingrind Mocanu, Constantin Cătălin Canangiu, Marko Attila Gabor și Theodor Cătălin Nicolescu.

Au fost puși sub acuzare experții evaluatori Gheorghe Vișoiu și Doina Tudose, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 14.10.2008, suspecții Zaarour Ingrid, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoraș Mihnea Remus, Marko Atilla Gabor, Nicolescu Theodor Cătălin și Canangiu Constantin-Cătălin, în calitate de președinte, respectiv membri au aprobat, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, raportul de evaluare întocmit de suspecta Tudose Doina, evaluator la o societate comercială, pentru un teren care a făcut obiectul unui dosar de despăgubire, deși se impunea trimiterea dosarului spre reevaluare.
Terenul în suprafață de 1.250 mp a fost evaluat la valoarea de 9.492.800 lei (2.638.800 euro la cursul de schimb de la acea dată), de trei ori mai mult decât valoarea reală a terenului.
A reieșit că terenul a fost supraevaluat cu 6.120.237 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna statului.

Raportul de evaluare a fost întocmit cu nerespectarea Legii nr. 247/2005 și a Standardelor Internaționale de Evaluare impuse de lege și a fost avizat de suspectul Vișoiu Gheorghe, expert evaluator în cadrul A.N.R.P.
Astfel, președintele și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Ingrid Zaarour, Popa Mocanu Ingrid Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoraș Mihnea Remus, Attila Marko Gabor, Nicolescu Theodor Cătălin și Canangiu Constantin Cătălin, pe de o parte, și evaluatorul Vișoiu Gheorghe, aveau obligația legală să verifice dacă raportul de evaluare întocmit de Tudose Doina, respectă Standardele Internaționale de Evaluare în sensul de a folosi, drept comparabile, tranzacții certe ale unor proprietăți similare vândute și nu oferte de vânzare speculative publicate on-line. Din probele administrate a rezultat că aceștia nu au respectat această obligație legală, acceptând și aprobând acordarea de despăgubiri pe baza unui raport de evaluare în care valoarea de piață a fost denaturată.

Activitatea descrisă a determinat totodată obținerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către două persoane care, anterior inițierii procedurilor în vederea despăgubirii, obținuseră la un preț modic drepturile litigioase de la persoana care avea dreptul legal la despăgubire.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Menționăm că Attila Marko Gabor este cercetat în lipsă, față de acesta fiind emis un mandat de urmărire internațională.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS