10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis, despre scenariul numirii lui Kovesi la şefia Parchetului European: "Este prea devreme să discutăm"

Iohannis, despre scenariul numirii lui Kovesi la şefia Parchetului European: „Este prea devreme să discutăm”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la finalul Congresului PPE din Malta, că este „prea devreme” pentru a se discuta despre scenariul numirii Laurei Codruţei Kovesi la şefia Parchetului European, având în vedere că România abia a semnat scrisoarea de intenţie pentru a fi parte din acest proiect, informează HotNews.ro.

„Este mult prea devreme să discutăm despre aceste lucruri. Sigur, la noi este uzual că abia început un concept deja să existe analişti care prevăd finalul procesului. Nu, România a semnat abia acum două sau trei zile scrisoarea de intenţie de a fi parte în proiectul Parchetului European şi mai este cale lungă până când se ajunge la o cooperare consolidată cum am numit-o eu şi să se treacă la următoarea faza. Este mult prea devreme să discutăm aşa ceva,” a afirmat preşedintele Iohannis, răspunzând întrebării adresate de reporterul HotNews.ro, la finalul Congresului PPE la care acesta a participat şi unde a ţinut un discurs.

România este una dintre cele 13 state membre UE care au semnat un act esenţial pentru realizarea unui Parchet European. Astfel, România se alătură unui grup de vechi state membre UE, precum Franţa, Germania, Spania şi Belgia. De remarcat absenţa din grupul statelor iniţiatoare a Poloniei şi Ungariei, ţări care se îndepărtează tot mai mult de Bruxelles. Acesta este un proiect iniţiat de Monica Macovei.

Parchetul European va investiga fraudarea banilor europeni, infracţiuni cu TVA intracomunitar, precum şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul va fi condus de un procuror independent, care va colabora cu procurori delegaţi de parchetele naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS