12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrul de Asistenţă a Românilor din Italia: Am sesizat cazuri de sclavie modernă, fără rezultat

Centrul de Asistenţă a Românilor din Italia: Am sesizat cazuri de sclavie modernă, fără rezultat

Leontin Cojocea, preşedintele Centrului de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români în Italia, a declarat, pentru Mediafax, că mai multe organizaţii au sesizat în ultimii ani abuzurile la care sunt supuşi românii în Italia, dar cu toate acestea nu au primit răspunsuri.

„Nenumăratele demersuri, în vederea semnalării dar şi a denunţării acestui fenomen de sclavie modernă, care a luat o amploare impresionantă în Italia, în ultimii ani de zile, făcute atât de către CASCRI (Centrul de Asistenţă si Servicii a Cetăţenilor Români în Italia) cât şi de către alte organizaţii de voluntariat, de reprezentanţi politici italieni sau români, adresate autorităţilor italiene sau române, au rămas în continuare fără un răspuns concret! În toţi aceşti ani, am asistat şi asistăm în continuare la un scenariu halucinant de aşa-zisă “sclavie” dar definită a fi “modernă”, impusa prin violenţă şi nepăsare. O violenţă a angajatorilor, o toleranţă a fenomenului din partea societăţii civile şi o continuă nepăsare a autorităţilor (in)competente, situaţie care creează o imagine de impotenţă generală în faţa acestui fenomen”, a declarat Leontin Cojocea, preşedintele Centrului de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români în Italia, pentru Mediafax, întrebat fiind dacă asociaţiile care reprezintă românii au sesizat până acum cazuri de abuzuri la care sunt supuşi conaţionalii din Diaspora.

Acesta spune că, de cele mai multe ori, abuzurile sunt semnalate târziu sau deloc de victime, care preferă să accepte orice pentru bani. „De foarte puţine ori, persoanele direct implicate au făcut un demers legal în acest sens, denunţănd abuzurile sau violentele subite. Sau, dacă au făcut-o, acest lucru s-a întamplat mult mai târziu şi în cu totul alte circumstanţe. Ceea ce din păcate poate da o falsă idee de aşa zise evenimente izolate. (…) În cele mai multe dintre cazuri, acestea persoane, au fost şi sunt în continuare victimele propriilor decizii, făcându-se vinovate într-o oarecare măsura de complicitate împotriva proprie bunăstări, şi a propriei siguranţe. Spun asta pentru ca foarte multe dintre acestea se fac vinovate de o complicitate directă atât prin acceptarea condiţiilor de nerespectare a drepturilor de muncă, cât şi prin încălcarea prevederilor legale în materie de deplasare şi şedere în străinătate”, a mai declarat preşedintele Centrului de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români în Italia.

Cojocea atrage atenţia că ar fi benefic şi controlul societăţilor care se ocupă cu plasarea forţei de muncă în străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS