24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFost director în Ministerul Tineretului, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Fost director în Ministerul Tineretului, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Un fost director în Ministerul Tineretului şi Sportului, Mircea Cristian Meleşteu, alături de alte două persoane, a fost trimis în judecată după ce ar fi organizat din fonduri publice o tabără politică pentru organizaţia de tineret a unui partid politic, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un comunicat.

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Mircea Cristian Meleşteu, la data faptei director al Direcției Programe și Activități pentru Studenți din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Georgiana Drăghici, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la mărturie mincinoasă, instigare la favorizarea făptuitorului;

Marian Doru Bălăşoiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în cursul anului 2013, inculpatul Meleșteu Mircea Cristian, în calitate de director al Direcției Programe și Activități pentru Studenți din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și sub pretextul desfășurării proiectului studențesc ED-ECO Sport, a contribuit la organizarea unei tabere politice de dezvoltare personală și leadership pentru organizația de tineret a unui partid politic, la două hoteluri din Poiana Brașov ce se află în administrarea Complexului Sportiv Național (C.S.N.) Poiana Brașov.

Toate cheltuielile de cazare și masă ale celor 102 de participanți, conform diagramelor de cazare, în cuantum de 14.000 lei, destinate desfășurării proiectului respectiv, în perioada 22 – 24 noiembrie 2013, au fost suportate din fondurile publice gestionate de către Ministerul Tineretului și Sportului, sumă ce constituie totodată un folos necuvenit pentru formațiunea politică.

De menționat este că o mare parte dintre persoanele care figurau pe lista de participare la acel proiect sunt studenți ai unei facultăți din Pitești care nu au participat la acel eveniment decât pe „hârtie”.

În cursul lunii decembrie 2013, inculpata Drăghici Georgiana, i-a solicitat unei alte persoane să transmită prin e-mail un tabel cuprinzând datele unor studenți ai facultății respective, destinatari fiind inculpatul Bălășoiu Doru și încă o persoană, cu indicația de a-l “completa cu mai multe tipuri de scris”.

În aceeași perioadă și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Bălășoiu Doru Marian, la solicitarea inculpatei Drăghici Georgiana, a falsificat semnăturile unor studenți ai facultății din Pitești, care apar pe lista participanților fictivi la proiectul studențesc Ed Eco Sport, pe diagrama de cazare și pontajul de masă.

Aceste documente au fost avute în vedere de către funcționari din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului la aprobarea decontării nelegale a proiectului menționat, fără a avea cunoștință despre caracterul formal al proiectului sau despre fictivitatea documentelor anexă.

Ulterior, în cursul lunii aprilie 2016, cu ocazia audierii în calitate de martor în prezenta cauză, inculpata Drăghici Georgiana a făcut afirmații mincinoase și nu a spus tot ce știa cu privire la aspectele esențiale și totodată, a determinat o altă persoană să facă afirmații mincinoase în cadrul declarației de martor pe care aceasta din urmă a dat-o în cauză, în scopul evitării implicării sale în cercetări și favorizării inculpatului Bălășoiu Doru.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil ce aparține inculpatului Meleșteu Mircea Cristian.

Ministerul Tineretului și Sportului Ministerul Tineretului și Sportului s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 14.000 lei, reprezentând suma achitată pentru cheltuielile de cazare și masă ale participanților la tabăra politică, iar C.S.N. Poiana Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 7.889 lei, reprezentând suma neîncasată de C.S.N. Poiana Brașov prin neaplicarea tarifelor de cazare și masă pentru terți.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS