10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcuror: Prejudiciul calculat în dosarul Hexi Pharma, 102 milioane de lei. Persoanele fizice nu se pot constitui parte civilă

Procuror: Prejudiciul calculat în dosarul Hexi Pharma, 102 milioane de lei. Persoanele fizice nu se pot constitui parte civilă

Romulus Varga, procuror-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, a declarat, marţi, că prejudiciul calculat în dosarul Hexi Pharma este de 102 milioane de lei, reprezentând contravaloarea achiziţiilor de produse biocide neconforme de la Hexi Pharma de către unităţi sanitare din România, informează HotNews, citând News.ro.

Varga a explicat că persoanele fizice nu se pot constitui părţi civile deoarece este imposibil de stabilit o legătură de cauzalitate între o anumită infecţie a unui anumit pacient şi un anumit produs neconform al Hexi Pharma folosit la un spital.

„Prejudiciul calculat în acest caz (Hexi Pharma, n.r.) este de 102 milioane de lei, care reprezintă contravaloarea achiziţiilor de produse biocide neconforme de la Hexi Pharma de către unităţi sanitare din România. Multe spitale s-au constituit părţi civile, unele dintre ele şi-au retras constituirea de parte civilă că urmare a recuperării sumelor de la Hexi Pharma. S-au retras, după declanşarea cercetărilor, în bună măsură, produsele neconforme de la spitale, că urmare şi-au primit banii înapoi, unii şi-au retras constituirea de parte civilă. Au fost probleme logistice care ţin de gestionarea unei cantităţi mari de informaţii, inclusiv fizic, în număr de file, în număr de volume. Am avut un ajutor din partea unor ofiţeri de clasa de la IGPR. Cred că am reuşit să-l soluţionăm (dosarul Hexi Pharma, n.r.) într-un termen rezonabil având în vedere cantitatea mare de date”, a spus Romulus Varga.

Procurorul a mai precizat că, prin rechizitoriu, cheltuielile judiciare stabilite în dosar au fost de aproximativ 245.000 de lei. El a mai spus că valoarea de 102 milioane de lei a prejudiciului stabilit ar putea fi cea finală, deoarece multe spitale şi-au recuperat banii.

Întrebat de ce persoanele fizice, pacienţii, nu se pot constitui părţi civile în acest caz, procurorul a arătat că e o sarcina imposibilă să stabileşti legătură între o anumită infecţie a unui anumit pacient şi un anumit produs al Hexi Pharma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS