Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: „Cel mai important aliat al procurorilor: cetățenii“

Foto: Mediafax
Autori


Procurorul-șef al Di­rec­ției Naționale An­­ti­co­rup­ție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, ieri, că 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin provocări legislative și atacuri fără precedent la adresa activității și a procurorilor DNA.

„Activitatea DNA în 2016 a fost influențată major de prevederile declarate neconstituționale. Am fost nevoiți să facem eforturi mari pentru reorganizarea activității și realocarea resurselor umane. Durata de soluționare a cauzelor penale a crescut considerabil. Aceasta, în condițiile în care un procuror din DNA are în medie peste 100 de dosare de soluționat în același timp. Acesta este motivul pentru care uneori soluționăm cauze vechi“, a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

2016 – anul în care atacurile la adresa sistemului judiciar au fost fără precedent

Ea a spus că 2016 a fost anul în care atacurile la adresa sistemului judiciar, dar și la adresa DNA, au fost fără precedent.

„Întregul sistem de justiție s-a confruntat cu atacuri incredibile, pornind de la dezinformări calomnioase până la angajarea unor firme specializate în acțiuni de intimidare. Dar noi suntem magistrați și am răspuns în limitele statutului de magistrat, cu instrumentele instituționale pe care le avem la îndemână. Am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, care și-a îndeplinit rolul constituțional de garant al independenței justiției și a reacționat ferm la toate atacurile și dezinformările“, a susținut Kovesi.

Ea a subliniat că respectă libertatea de opinie, dar că nu trebuie neglijat fenomenul informațiilor false care schimbă percepția unor realități și poate afecta grav credibilitatea și încrederea, inclusiv în sistemul de justiție.

„Noi suntem procurori. Noi doar aplicăm legea. Bună, rea, legea o face societatea, prin organele sale reprezentative. Noi doar ne dorim să fim consultați în mod real cu privire la modificările legislative care ne privesc activitatea. Nu credem să sunt necesare modificări ale legislației care pot influența eficiența investigațiilor anticorupție. Nu credem că sunt necesare dezincriminări ale unor infracțiuni care cauzează pagube de sute de milioane de euro anual. Nu credem că sunt necesare modificări ce aduc atingere independenței și statutului magistraților“, a precizat procurorul-șef Anticorupție.

Șefa DNA a menționat că trebuie să aibă reacție atunci când sunt modificări legislative ce vizează legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală.

„Mai ales atunci când astfel de modificări sunt făcute peste noapte fără consultare și fără studiu de impact. Dar, în aceste zile, am simțit cu toții că facem parte dintr-un sistem judiciar responsabil și matur, când a existat o voce unitară a justiției ce a respins astfel de modificări. Consiliul Superior al Magistraturii, procurorul general, instanțele și Parchetele au reacționat unitar pentru că stabilitatea legislativă și instituțională este vitală pentru a fi eficienți“, a subliniat Kovesi.

Eforturile sistemului de justiție trebuie susținute de stabilitatea cadrului legislativ și instituțional pentru a avea eficiență în combaterea corupției, a mai declarat Laura Codruța Kovesi.

„Ne-am dorit și ne dorim să combatem corupția, dar acest lucru nu este suficient. Eforturile sistemului de justiție trebuie susținute de stabilitatea cadrului legislativ și instituțional pentru a avea eficiență în a combate corupția. În România, multă lume declară că susține lupta anticorupție, dar am văzut cu toții cât de mult contează stabilitatea legislației, cât de repede pot fi anulate eforturile și munca întregului sistem de justiție, nu doar ale procurorilor din DNA“, a afirmat Kovesi.

Șefa DNA a subliniat că rămâne valabil ceea ce a spus la bilanțul de anul trecut, respectiv că „este importantă această conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă corupția“ și că procurorii au avut alături „cel mai important aliat: cetățenii României“.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr: DNA își desfășoară activitatea în condiții ostile


Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, ieri, la bilanțul DNA, că o rată a achitărilor de circa 10% este una „rezonabilă“, în contextul în care instituția își desfășoară activitatea sub presiune și în condiții „ostile“.

„Deși DNA își desfășoară activitatea sub presiune media și în condiții ostile, misiunea instituțională de combatere fermă a corupției trebuie continuată fără ezitare. (…) În aceste condiții de emitere a rechizitoriilor în materie de corupție inculpații își folosesc adeseori puterea, influența și presiunea, arsenalul impresionant juridic și mediatic de care dispun pentru intimidarea martorilor, pentru exploatarea oricăror neconcordanțe apărute în unele cazuri. Acestea atrag, fără îndoială, riscul unei rate mai mari de achitări decât în cazul celorlalte Parchete din România. În acest mod, trebuie să înțelegem faptul că nu e tot una să instrumentezi și să trimiți în judecată un inculpat care este demnitar sau să trimiți în judecată un hoț de buzunare, fiindcă lucrurile sunt total diferite și putem înțelege că o rată a achitărilor de circa 10% este una rezonabilă în aceste împrejurări. (…) De vreme ce justiția este independentă și își face datoria 10%, acel procent de 10% zicem că este unul rezonabil, în condițiile unor dosare care sunt foarte complexe și privesc demnitari“, a spus Lazăr.

În context, Augustin Lazăr a spus că rezultatul DNA este unul „considerabil“.

„Ținând seama de aceste considerente, înțelegem cu toții gradul ridicat de presiune sub care procurorii DNA își desfășoară activitatea, adesea sub amenințări și intimidări permanente din partea suspecților pe care îi anchetează și a cercurilor de clienți ai acestora. Trebuie să observăm aici calitățile oficiale ale inculpaților trimiși în judecată de DNA în cursul anului 2016, și anume un ministru, un viceprim-ministru pentru securitate națională, un ministru al transporturilor, un ministru al energiei, precum și mulți alți demnitari din cadrul puterii executive, legislative, dar și judecătorești a statului“, a adăugat procurorul general.

Iohannis: Ireversibilitatea luptei anticorupție nu este una garantată

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că legislația în domeniul justiției este adesea deficitară, subliniind că aceasta trebuie amendată, dar prin dezbateri și transparență decizională.

„Avem o legislație adesea deficitară, care generează probleme de interpretare. În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală sau legi de grațiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spațiul public, de transparență și responsabilitate în procesul de luare a deciziilor. Sunt aspecte de neignorat în România 2017“, a spus șeful statului la prezentarea bilanțului DNA pe anul trecut.

El a subliniat că în astfel de cazuri este nevoie de consultare în parlament și a specialiștilor din justiție.

„Aprecierea oportunității adoptării unor astfel de măsuri și intervenții trebuie să fie expresia unei dezbateri reale în parlament, după consultarea specialiștilor și preluarea expertizei din domeniu, dezbatere care să includă și punctul de vedere al minorității parlamentare, al opoziției. Întregul proces decizional trebuie realizat cu o consultare reală a sistemului judiciar, cel care este chemat să aplice astfel de măsuri.

De asemenea, șeful statului și-a exprimat încrederea că DNA și instituțiile din acest domeniu vor juca un rol activ în modificarea legislației, prin prisma pozițiilor avizate pe care le pot expune, bazate pe activitatea lor de zi cu zi.

Președintele Iohannis a precizat că ireversibilitatea luptei anticorupție nu este una garantată, amintind de OUG 13.

„Măsuri legislative care slăbesc domeniul de aplicare al infracțiunilor de corupție, ingerința factorului politic în actul de justiție, campaniile media duse la adresa unor magistrați sau instituții judiciare sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a înscris România. Nefericita Ordonanță 13 din 2017 a fost abrogată, măsurile amenințătoare la adresa luptei anticorupție au fost retrase și sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată“, a spus el.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 24 februarie 2017

Actualitate

» Franţa: Le Pen a refuzat să fie audiată în dosarul privind presupusele fraude comise cu fonduri ale PE
» Inegalitatea veniturilor în România, printre cele mai mari din UE
» O persoană a fost arestată preventiv pentru violențele din Piața Victoriei
» Nicuşor Dan: USR luptă ca OUG 13 să nu fie reînviată în alte legi. Dragnea va face totul pentru a scapă de închisoare
» Ministrul Sănătăţii a anunţat că vaccinul tetravalent va fi distribuit din 28 februarie
» Comisie a Ministerului Agriculturii pentru depistarea eventualului dublu standard de calitate a produselor vest-europene
» Turcia: Erdogan vrea referendum pentru reinstituirea pedepsei cu moartea
» Turcan îi cere ministrului Sănătății să prezinte o dată clară la care va fi disponibil vaccinul pentru hepatita B
» Germania: Mai mult de jumătate dintre imigranții afgani care urmau să fie expulzați au dispărut
» Studenții au călătorit de 11 milioane de lei în primele 20 de zile de la acordarea gratuității
» Jandarmii mehedinţeni au participat la un curs de acordare a primului ajutor premedical

Interviu

» Liviu Cotfasă: Am diversificat specializările la CN „Elena Cuza“

Local

» 1.612 dosare „uitate“ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina
» Poliţist cercetat pentru că a participat la proteste

Dolj

» Cine ridică gunoiul de pe spațiul verde al străzii Râului?
» Două maşini s-au făcut praf pe strada Bucovăţ din Craiova
» Bătrână găsită moartă printre mormanele de gunoi din propria casă
» Cimino, pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile
» Întreruperi energie electrică de luni
» Mii de pachete de ţigări confiscate de la contrabandişti doljeni
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar, în data de 27 februarie, pe câteva străzi
» Dolj: Trei tineri au fost arestaţi după ce au furat cabluri electrice între staţiile CF Işalniţa şi Cernele
» Craiova: Două tinere cercetate de polițiștii craioveni pentru furt din supermarket
» Craiova: Prins la volan sub influența băuturilor alcoolice
» O ghiulea neexplodată de 50 de kg a fost găsită de un doljean
» Craiova: Cimino, pus sub control judiciar
» Dolj: Peste 13.000 ţigări de contrabandă, confiscate

Gorj

» Gorj: Cuplurile care au participat la Nunta de Aur, premiate cu 500 de lei fiecare
» Gorj: Doi tineri din Câmpina s-au căsătorit de Dragobete, la Poarta Sărutului
» Martorii din dosarul “Rovinari – Turceni” vor fi audiați în ședință secretă

Mehedinţi

» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi
» Dezastrul deşeurilor de la Orşova, în atenţia autorităţilor de la Bucureşti
» Mehedinţi: Accident cu victimă la Vânju Mare

Vâlcea

» Vâlcea: Au furat un boiler de 100 de litri dintr-o locuinţă şi riscă să ajungă după gratii
» Vâlcea: Cinci tineri sunt cercetaţi pentru ameninţare, încăierare şi tulburarea liniştii publice
» Vâlcea: Maşină de lux radiată din circulaţie, identificată de poliţiştii rutieri pe drumurile publice
» Circulaţia blocată pe Valea Oltului

Sport

» Voleibaliștii joacă în deplasare
» Pașca și Băbeanu ratează meciul cu Galațiul
» Readuceți liniștea!
» Pandurii vor să producă surpriza la Botoșani
» CSO Filiași a încheiat amicalele cu o înfrângere (galerie foto)
» Scor „alb“ la CS Universitatea II Craiova – ACS Podari
» Baschet (m): Craiova a învins Steaua
» Fotbal / S-au stabilit optimile din Liga Europa
» Fotbal / Istvan Kovacs va împărți dreptatea pe Arena Națională

Sanatate

» Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova: Tratăm cam 6.000 de pacienți lunar, dar primim bani pentru 4.000

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Expoziție dedicată prințesei Diana
» Bancul zilei

Top