14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMihai Chirică, vicepreşedinte PSD: Liviu Dragnea a pus PSD în pericol

Mihai Chirică, vicepreşedinte PSD: Liviu Dragnea a pus PSD în pericol

Primarul Iaşiului, Mihai Chirică, vicepreşedinte PSD, a declarat în emisiunea „În faţa ta“, difuzată duminică de Digi 24, că nu este mulţumit de felul în care Liviu Dragnea conduce partidul, precizând că, potrivit prognozelor sociologice, a pus partidul în pericol prin acţiunile sale. Chirică a mai afirmat că ar fi necesar un congres PSD, însă nu acum, când spiritele sunt încinse, ci după calmarea situaţiei, posibil în vară. Totodată, primarul Iaşiului consideră că este necesară o schimbare de leadership şi în managementul politic, pentru că „politica conducerii cu pumnul de fier nu mai este adecvată“. Întrebat dacă, în opinia sa, Liviu Dragnea ar trebui să cedeze conducerea formaţiunii politice, Chirică a răspuns doar „nu am spus niciodată asta“.

Principalele declaraţii ale lui Mihai Chirică:

Despre protestele masive din Piaţa Victoriei, dar şi din multe oraşe din ţară, inclusiv Iaşi

România s-a schimbat.
(Protestele sunt – n.r.) un exerciţiu de solidaritate.
Ce am înţeles eu de la cei din stradă e că nu a fost o reacţie faţă de un partid, ci faţă de o întreagă clasă politică.
Cred că au prezentat faţa unei Românii schimbate în bine.

Despre protestele de la Cotroceni

Şi acei oameni trebuie respectaţi pentru că îşi exprimă opinia în mod democratic. Cred că ar fi cea mai mare greşeală a noastră dacă am duce o teză de acest fel în discuţii (România ruptă în două).
Nu trebuie să fim dezbinaţi, ne-am manifestat public şi la vot, şi în stradă. Nu cred că trebuie privit neapărat ca o formă de dezbinare.
Prezenţa guvernului, dar şi a preşedintelui în funcţiile pe care le deţin este absolut firească.
(Întrebare: Este organizată de PSD?) Cred că da.
(Întrebat dacă Klaus Iohannis este capul răutăţilor – n.r.) Nu cred.

Despre Guvern şi OUG nr. 13

Dacă domnul Iordache nu a acţionat de capul său înseamnă că nu avea ce căuta acolo. Guvernul este un corp, un mecanism, a avut acea sincopă, a şchiopătat. Nu tăiem piciorul, scoatem aşchia.

Despre Liviu Dragnea

(Întrebare: Sunteţi mulţumit de felul în care Liviu Dragnea conduce PSD?) Sincer, nu. Dacă aş fi fost mulţumit, aş fi tăcut şi aş fi înghiţit toate lucrurile acestea.
A fost un bun lider de partid, a adus PSD la cel mai bun scor din ’92 încoace, dar e nevoie de o schimbare de atitudine. Politica conducerii cu pumnul de fier nu mai este adecvată în această etapă a democraţiei.
(Despre propunerea lui Sevil Shhaideh ca premier – n.r.) A fost un anunţ care a deranjat multă lume din oraşele şi în această zona. Suntem o regiune strâns ataşată de Biserică.
De la noi există în continuare un cec în alb privind continuarea relaţiei la vârf, dar contează foarte mult următorul pas.
A venit un val de nemulțumire aproape din toate organizaţiile din Moldova, coborând uşor în jos, ca să nu mai zic de Ardeal, asupra structurii guvernului, a felului în care a fost anunţat.
Este mai importantă calitatea omului, mai puţin originea lui. Dacă deciziile lui sunt echilibrate…
(Întrebare: Până când va avea domnul Dragnea acest cec în alb?) Până când nu pune în pericol PSD.
(Întrebare: A pus în pericol PSD?) Conform prognozelor sociologice pe care le-am făcut, da.
(Întrebat dacă ar trebui ca un proiect sensibil să treacă prin parlament – n.r.) Este obligatoriu să treacă prin parlament (şi nu să vină direct de la guvern – n.r.). Conţinutul este la fel de esenţial dacă reuşeşti să îl explici şi să îi aduci motivări, atunci când explicaţiile nu stau în picioare
(Întrebare: Susţineţi ca guvernul să nu mai dea OUG pe aceste teme sensibile – Justiţie, Fiscalitate?) Da.
(Despre înlocuitorul lui Iordache la Ministerul Justiţiei) Cred că ar trebui să fie un om cunoscut în breaslă, un om cunoscut şi de partid sau un tehnocrat. Eu m-aş feri totuşi de un tehnocrat.
(Întrebare: De ce nu v-a dat domnul Dragnea până acum afară din partid? A încercat conducerea să vă elimine de la şefia organizaţiei?) Nu a fost o intervenţie directă şi cred că nu a încercat să o facă direct. Eu mă gândesc că sunt o voce a unor oameni din partid şi mă gândesc că partidul mai are o şansă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS