Cacealma. Ce ascunde pasul înapoi făcut de Liviu DragneaLiviu Dragnea, președintele PSD, al Camerei Deputaților și șeful real al Guvernului a anunțat că îi propune premierului să abroge Ordonanța 13, prin care s-a modificat legislația penală în folosul politicienilor penali. Motivul: nu vrea război social. Minciună!

În realitate, Avocatul Poporului, juristul Victor Ciorbea, i-a arătat lui Dragnea greșelile de neconstituționalitate din textul redactat de oamenii ministrului Justiției Florin Iordache.

Ciorbea a aflat de greșelile de neconstituționalitate de la procurorul general al României, care i-a trimis o scrisoare prin care îi cerea să atace ordonanța la CCR.

Până și Ciorbea, fidelul aliat al lui Dragnea, a fost obligat să atace ordonanța la CCR, deși inițial a anunțat că nu există temeiuri de neconstituționalitate.

Greșelile de neconstituționalitate îi obligă inclusiv pe judecătorii CCR apropiați de PSD să declare neconstituțională ordonanța.

Greșelile grave care anulează Ordonanța 13

Ordonanța care golește de conținut abuzul în serviciu și dezincriminează neglijența are în conținut cel puțin două greșeli fundamentale, de neconstituționalitate, care nu pot fi ignorate nici măcar de majoritatea pesedistă a Curții Constituționale.

>Prima mare greșeală de redactare se referă la motivarea urgenței adoptării ordonanței prin invocarea GREȘITĂ a unei Directive Europene, așa cum apare în scrisoarea procurorului general trimisă lui Ciorbea.

Și anume, cei care au redactat ordonanța au invocat drept urgență o directivă europeană care trebuie implementată până în aprilie 2018.

Suntem în februarie 2017, iar până la expirarea termenului pentru adaptarea legislației noastre la Directiva europeană, adică până în aprilie 2018, este timp destul pentru ca textul legii să treacă prin Parlament. Precizăm că o ordonanță de urgență se poate adopta numai și numai dacă se fundamentează urgența.

Mai există o greșeală subsidiară celei principale de mai sus, și anume: se invocă urgența și pentru a pune de acord textele modificate cu deciziile CCR. Or, nu există decizii ale CCR care să reducă pedeapsa de la 7 ani la 3 ani pentru abuz în serviciu, spre exemplu. Si nu există nicio decizie a CCR care să impună ca demnitarii să nu fie pedepsiți pentru actele normative elaborate și adoptate. Nu mai amintim de impunerea cuantumului extrem de mare de 200.000 de lei prejudiciu pentru ca să se poată declanșa ancheta penală pentru abuz în serviciu.


>A doua și cea mai mare greșeală este că, prin adăugarea unui alineat la articolul care definește și condamnă abuzul în serviciu, autorii ordonanței au strecurat un alineat care permite ca orice demnitar care are dreptul să emită acte normative (ministru, Guvern în ansamblu etc) să NU fie pedepsit penal chiar dacă prin actul normativ promovat discriminează persoane pe motive religioase, etnice, religioase, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică sau contagioasă (art. 297, alin 2).

Acest nou aliniat vădit neconstituțional a fost introdus în ordonanța de urgență cu scopul de a împiedica declanșarea anchetei penale și exonerarea de răspunderea penală pentru abuzul în serviciu săvârșit de demnitari numiți sau aleși.

În textul ordonanței sunt alte câteva greșeli care încalcă Constituția și care au fost enumerate de procurorul general în scrisoarea sa către Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cum ar fi perturbarea gravă a înfăptuirii actului de Justiție activității Justiției, lipsa avizului CSM pentru noul text al legii.

În epistola lui Lazăr se atrage atenția că “în cadrul procedurii legislative, iniţiatorul nu a respectat obligaţia legală prevăzute de art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, actul normativ a fost adoptat cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art. 1 alin. (5) care consacră principiul legalităţii şi nu s-a circumscris unei colaborări loiale ce trebuie să existe între puteri”.

Reamintim că Ordonanța 13/2017, care scoate zilnic sute de mii de oameni în strădă,  golește de conținut infracțiunea de abuz în serviciu prin impunerea pragului de 200.000 de lei pentru ca frauda să devină infracțiune, prin reducerea pedepsei maxime de la 7 ani la 3 ani, și implicit reducerea termenului de prescripție și eliminarea măsurilor preventive cum ar fi controlul judiciar sau arestarea, ca și prin impunitatea (nu răspund penal!) acordată demnitarilor care emit acte normative.

Aceeași ordonanță dezincriminează total neglijența în serviciu si nu impune  interdicția ocupării unei funcții publice pentru cei condamnați definitiv. De asemenea, atât demnitarii, cât și rudele lor, inclusiv afinii până la gradul al II-lea, nu sunt pedepsiți pentru favorizarea făptuitorilor.

Oamenii care protestează împotriva ordonanței și cer abrogarea ei au înțeles că acest text de lege e special făcut pentru a-i proteja de răspunderea penală pe politicienii aleși sau numiți.

De ce Dragnea face acum un pas înapoi și joacă la cacealma? Pentru că invocă retragerea ordonanței pentru motive false, iar, după potolirea populației, probabil vrea să promoveze un alt text de lege, care să respecte regulile de constituționalitate. El mai are timp până la eventuala condamnare cu executare și poate trece noul text de lege prin procedura normală, parlamentară, mai ales că în Parlament are majoritate confortabilă.

Procesul în care Dragnea e judecat pentru abuz în serviciu abia a aînceput. Mai durează cel puțin o jumătate de an, poate și un an, chiar dacă se judecă cu celeritate. (sursa: România liberă)Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 4 februarie 2017

Actualitate

» Sorin Grindeanu: Mâine vom face de urgenţă o şedinţa de guvern pentru abrogarea OUG de modificare a Codului Penal
» Tăriceanu: Am luat decizia de a retrage OUG pe justiție
» Proteste masive în Capitală
» Cacealma. Ce ascunde pasul înapoi făcut de Liviu Dragnea
» În București continuă protestele. Sunt în jur de 14.000 de oameni
» 2.000 de oameni, salvați de organizațiile umanitare și autorități din Marea Mediterană in doar două zile
» Emil Constantinescu solicită majorității parlamentare PSD – ALDE să ceară Guvernului abrogarea OUG nr. 13/2017
» CCR va da răspunsul până pe 10 februarie privind ordonanţa pe Codul penal: “Suntem în termen”
» Noi proteste în Capitală. Peste o mie de părinţi şi copii s-au strâns în Piaţa Victoriei
» 4 februarie, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului
» “România nu îşi poate permite să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie”, spune senatorul John McCain
» Comisiile reunite de finanțe au început sâmbătă dezbaterea bugetelor
» Protestul Copiilor va începe în Piața Victoriei astăzi, de la ora 11.00. Un alt protest, programat să includă un marș spre Parlament și lanț uman în jurul sediului legislativului
» Zeci de mii de oameni au manifestat ieri seară la Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova, Constanța, Brașov – record de participanți în fiecare oraș
» Fostul ministru al Mediului de Afaceri a vorbit la CNN despre demisia sa din Guvernul Grindeanu şi Ordonanţa 13
» Companiile aeriene îi pot îmbarca iar pe toți deținătorii de vize pentru SUA, după o decizie a unui judecător din Seattle
» Vremea va fi caldă în acest weekend, cu condiții de ploaie în vestul, centrul și nordul țării
» Stenograme DNA care arată ce discutau Hrebenciuc şi Şova în toamna anului 2014: Amnistie şi graţiere obligatoriu!
» Ion Floricel: „Ieşiri imposibile“

Local

» Muncitori intoxicaţi cu monoxid de carbon la uzina de sodă

Dolj

» Craiova: Accident cu cinci victime pe strada Râului
» Calafetenii, în stradă şi în această seară
» UPDATE Craiovenii își cer drepturile în stradă și în această seară. 20.000 de oameni mărșăluiesc pe străzile orașului
» Trei craioveni, puși sub control judiciar pentru trafic de droguri
» Oltenia rezistă!
» Boerică și Berceanu nu mai sunt pe lista Interpol
» Cancerul omoară copilării!
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» UPDATE A început protestul la Târgu Jiu
» 14 persoane au fost reţinute în dosarul traficului de droguri instrumentat de DIICOT

Olt

» Oltenii au ieșit în stradă la Slatina și Caracal

Vâlcea

» La Râmnicu Vâlcea, oamenii continuă să protesteze și astăzi

Sport

» Fotbal / CSO Filiași a spulberat-o pe Dunărea Calafat (galerie foto)
» Fotbal / Alb-albaştrii au făcut instrucţie cu trupa lui „Flocea” (UPDATE: declarații video, galerie foto)
» Handbal (f): SCM Craiova – Unirea Slobozia, scor 33-28, în Liga Naţională
» Fotbal / CS Universitatea II Craiova, victorie clară cu Viitorul Cârcea (galerie foto)
» Cupa Davis: România, condusă de Belarus, după două zile
» SCM înfruntă lanterna roșie, Unirea Slobozia
» Voleibaliștii craioveni vor să-și ia revanșa în fața Stelei
» Vă vrem puternici!
» Fotbal / Un punct-cadou pentru panduri din partea Iașiului
» Fotbal / „Satelitul“ Craiovei și CSO Filiași, în „focuri“

Magazin

» Franz Schubert, geniul care a învăţat mai mult de la un tâmplar decât de la profesor
» Ia te uită! – Con Air – Avionul condamnaților
» Bancul zilei

Opinii

» Cine îi manipulează pe manifestanți?
» Ultima piesă din puzzle: România, scoasă la amanet

Top