8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSorin Moisa, al doilea nume greu din PSD care cere retragerea OUG privind Codurile Penale: „Vine un moment când tăcerea devine vinovată“

Sorin Moisa, al doilea nume greu din PSD care cere retragerea OUG privind Codurile Penale: „Vine un moment când tăcerea devine vinovată“

Europarlamentarul PSD Sorin Moisa cere retragerea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale, afirmând că solicitarea protestatarilor din stradă este „legitimă” şi s-a ajuns într-un moment de „tensiune insuportabilă”, scrie Hotnews.
Acesta precizează că susţine cererea protestatarilor de a fi retrasă Ordonanţă de Urgenţă nr. 13/2017 privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală, cerere care este nu numai legitimă, dar şi „cea mai înţeleaptă cale de ieşire din criză în care ne găsim, de a reclădi o minimă încredere, atât de necesară la început de guvernare, precum şi de a găsi în cele din urmă un compromis, în măsură în care sunt lucruri importante de rezolvat”.

Iată mai jos mesajul postat de Sorin Moisa pe contul lui de Facebook:

„Vine un moment când tăcerea devine vinovată. Sperăm să pot amână un mesaj pe această tema până pe 15 februarie, când Parlamentul European va vota tratatul commercial UE-Canada, ‘copilul’ pe care l-am crescut în Grupul S&D şi probabil, din păcate, singurul proiect strategic major în relaţiile transatlantice pentru o bună bucată de vreme. Dar e clar că am ajuns într-un moment de tensiune insuportabilă, şi mă voi exprimă, indiferent de consecinţe.

Susţin cererea protestatarilor de a fi retrasă Ordonanţă de Urgenţă nr. 13/2017 privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală. Este nu numai o cerere legitimă, dar cred că este şi cea mai înţeleaptă cale de ieşire din criză în care ne găsim, de a reclădi o minimă încredere, atât de necesară la început de guvernare, precum şi de a găsi în cele din urmă un compromis, în măsură în care sunt lucruri importante de rezolvat.

Locul unei astfel de dezbateri, privind reguli esenţiale ale societăţii, este în Parlamentului României, ales democratic, cu implicarea calmă şi răbdătoare a tuturor actorilor care doresc să participe la dezbatere.
Într-o democraţie normală, a avea puterea legală de a face un lucru nu înseamnă că acel lucru este musai bun sau pe deplin legitim. Majorităţile se câştigă o dată la patru ani, dar comunicarea cu societatea, căutarea consensului şi legitimităţii, mai ales în chestiuni esenţiale, sunt permanente. Gesturile bruşte provoacă angoasă, îndoială şi respingere, erodează încrederea minimală necesară funcţionarii unei societăţi.

Din păcate suntem într-o criză care devine tot mai profundă cu fiecare zi ce trece din cele zece, şi riscăm în curând să trecem de un punct în care interese fundamentale ale României vor fi afectate. Tot din păcate, România nu are mediatori în care toată lumea să aibă încredere, sau care să mai îndrăznească să se pronunţe dată fiind acutizarea conflictului. Tot din păcate, suntem pătimaşi şi tindem prea puţin să ascultăm cu adevărat şi partea cealaltă. Tot din păcate, uneori lăsăm cauze absolut legitime să ascundă interese personale sau politice partizane, şi ne lăsăm purtaţi de valul emoţional al unor false polarităţi : unii văd peste tot ‘tâlhari’, alţii ‘securişti’. N-avem nevoie nici de unii, nici de ceilalţi la manetele Justiţiei, şi cred/sper că această paradigmă sufocantă nu există. În trecut, în numele justiţiei, am susţinut oameni despre care acum descoperim că au făcut sau tolerat multă injustiţie.

Dacă Ordonanţă 13 este retrasă, mă ofer să găsesc în lumea largă şi civilizată câţiva penalişti cu reputaţie impecabilă, profesori la mari universităţi, care să fie mediatori şi garanti morali şi intelectuali în dezbaterea ce va urmă în Parlamentul României. Nu pentru că străinii sunt mai buni, ci pentru că noi între noi nu avem încredere, şi de multe ori nu acceptăm nici măcar fărâmele de adevăr ale părţii celelalte. Avem, de altfel, jurişti consacraţi în societatea civilă din România care reuşesc să se ridice deasupra partizanatului şi ar putea la fel de bine face parte din acest exerciţiu de mediere.

Sper, deci, să auzim în curând vestea bună a retragerii Ordonanţei şi transformării ei într-o lege care să fie dezbătută atât cât va fi nevoie, până când un consens naţional va fi găsit în Parlamentul României”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS