8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul Fiscal, avertisment pentru Guvern: "Derapajul bugetar" va duce inevitabil la tăieri

Consiliul Fiscal, avertisment pentru Guvern: „Derapajul bugetar” va duce inevitabil la tăieri

Derapajul bugetar început în 2016 se va accentua în 2017, situație care ar putea duce pe viitor la ajustări structurale, o experienţă prin care România a trecut nu cu mult timp în urmă, atrage atenția Consiliul Fiscal în cel mai recent raport asupra bugetului pe 2017.

„Derapajul bugetar consemnat începândcu 2016 și care se prefigurează a continua și în anii următori este generat de un mix de reduceri agresive de taxe, în special pe consum, combinate cu creșteri ample de cheltuieli bugetare, în special a celor de natură socială”, se spune în raportul Consiliului Fiscal, potrivit realitatea.net.

Estimările indică faptul că România are probabil, începând cu anul 2016, de departe cele mai mici venituri fiscale (inclusiv contribuții de asigurări sociale) din UE (alături de Irlanda), ceea ce va complica foarte mult construcția bugetară pe termen mediu.

Distanța care separă România de media veniturilor fiscale în UE 28 este de circa 14 pp din PIB. În aceste condiții, Consiliul fiscal recomandă Guvernului accelerarea măsurilor de reformă structurală cu impact asupra ratei de colectare a veniturilor bugetare și asupra eficienței cheltuirii banilor publici.

Instituţia consideră că bugetul pe 2017 este nerealist atât pe partea de cheltuieli, cât şi pe cea de venituri, astfel că Guvernul va fi obligat să rectifice bugetul pe parcursul anului, în sensul reducerii cheltuielilor, pentru a se încadra în plafonul de 3% din PIB.

„Consiliul fiscal identifică o subdimensionare potenţială semnificativă a unor agregate bugetare cu caracter nediscreţionar şi, în concluzie, apreciază drept probabilă necesitatea adoptării unor măsuri corective de natura veniturilor ori a cheltuielilor în vederea evitării depăşirii pragului de 3% din PIB pe parcursul execuţiei bugetare în anul 2017”, se mai spune în raportul publicat azi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS